Jay Monahan går in i European Tours styrelse och samarbetet mellan tourerna utökar. Foto: Getty images

Början på en ny era?

PGA Tour och European Tour inleder samarbete

Det kan verka litet och obetydligt. Men att de båda världstourerna nu samarbetar kan vara början på en stor förändring.

Text: Jesper Johansson • 2020-11-30

PGA Tour har köpt in sig i European Tours mediaproduktion som en del av att bilda en allians mellan de två stora världstourerna. Det låter inte som en stor sak, men kanske kan det här vara början på en världstour med ett globalt schema.

Det var i fredags som alliansen presenterades och den tillåter de båda tourerna att samarbeta gällande de kommersiella möjligheter som ges samt med globala medierättigheter inom vissa områden.

Som en del av avtalet kliver Jay Monahan, PGA Tour-chefen, in i European Tours styrelse.

Det har vid det här laget pratats om en världstour inom golfen i decennier. Det har hittills varit svårt att genomföra, då de två största tourerna är rädda om sin egna frihet.
Kanske har det här avtalet kunnat knytas i svallvågorna av den nya touren, Premier Golf League Limited, som det arbetas på i det tysta. Som ett direkt hot till både European Tour och PGA Tour kanske detta har varit anledningen till att förhandlingarna mellan de två existerande tourerna utökas.

En annan anledning till att de båda tourerna börjar arbeta tillsammans kan vara ekonomiska. 2020 har varit tuff för både PGA Tour och European Tour, på grund av pandemin. Inga supportrar innebär färre intäkter och de båda har fått arbeta hårt för att hitta lösningar för världens bästa spelare att komma till start.


Text: Jesper Johansson • 2020-11-30
TournyttEuropean TourJay MonahanKeith PelleyPGA TourTournytt
Scroll to Top