Sean Crocker hade inte slut på flytet när hans utslag på det 72:a hålet träffade en golfbil och gick out of bounds. /Foto: Getty Images

European Tour

Träffade golfbil och slog out på 72:a hålet

Sean Crockers otur gav bekväm segermarginal för Christiaan Bezuidenhout i Alfred Dunhill Championship.

Text: Oskar Åsgård • 2020-11-29 Uppdaterad 2020-11-29

Inför finalronden av Alfred Dunhill Championship var frågan närmast om Adrian Meronk skulle kunna bli den första polacken i historien att vinna på European Tour.

Meronk ledde med ett slag före 19-årige sydafrikanen Jayden Schaper efter 54 hål. Men en svag inledning på finalronden, med bogeys på hål 5 och 7, innebar att polacken snabbt hamnade på efterkälken och fick jaga.

Den som istället klev fram var fältets högst rankade spelare, sydafrikanen Christiaan Bezuidenhout. Tre birdies på hål 3, 5 och 6 tog honom till täten, men sen föll även han tillbaka efter en dubbelbogey på sjunde hålet och en bogey på åttan.

– Det var svårt idag, det blåste två, två och en halv klubbas vind och snurrade mycket, kommenterade Bezuidenhout efter ronden.

Men med tre hål kvar att spela hade Bezuidenhout återigen kopplat greppet, efter tre nya birdies på hål 11–15.

Den som kom närmast att kunna utmana Bezuidenhout var 24-årige amerikanen Sean Crocker. En osannolik birdie på det 17:e hålet, efter en sänkt långputt, tog Crocker till -13 och ett slag bakom Bezuidenhout.

Men på det klassiska 18:e hålet på Leopard Creek CC, par 5, hookade långtslående Crocker sin drive till vänster och lyckades oturligt nog träffa taket på en rullande golfbil, varpå hans boll studsade out of bounds. Istället för att försöka ge sig själv en eagleputt på det nåbara par 5-hålet, fick han gräva djupt i bollfacket.

Därmed försvann amerikanens chanser att sätta någon slags press på Bezuidenhout, vars segermarginal i slutändan blev bekväma fyra slag ner till Crocker, Meronk, Schaper och engelsmannen Richard Bland på tio under par.

– Det känns otroligt. Den här tävlingen har haft en särskild plats i mitt hjärta ända sen jag spelade här för första gången och jag har alltid velat vinna här. Det betyder väldigt mycket för mig, sa Bezuidenhout.

Segern var hans andra på European Tour, den första kom på Valderrama förra året, och han kommer nu att klättra in bland topp-50 i världen (preliminärt till 41:a plats) vilket med stor sannolikhet kommer att säkra en plats i The Masters i april.

Bezuidenhout debuterade ju som bekant på Augusta National tidigare i november, men i och med att han fallit utanför topp-50 i världen sen i våras var det inte säkert att han skulle bli inbjuden igen 2021. Topp-50 på världsrankingen när året är slut får en inbjudan till Masters. Sydafrikanen klättrade även in topp-10 i Race to Dubai-rankingen med två tävlingsveckor kvar på ET-säsongen 2020.

Bäste svensk blev Philip Eriksson, som med ronderna 74-67-76-72 (+1) slutade delad 39:a.

Klicka här för att se hela resultatlistan.

Christiaan Bezuidenhout med den ikoniska segerpokalen i Alfred Dunhill Championship. /Foto: Getty Images

Text: Oskar Åsgård • 2020-11-29
TournyttAdrian MeronkChristiaan BezuidenhoutEuropean TourJayden SchaperRichard BlandSean CrockerTournytt
Rulla till toppen