Tiger Woods lämnade hål 12 besviken. Foto: Getty images

The Masters

Tigers mardröm – 10 slag på klassiska korthålet

För första gången i en officiell PGA-tävling har Tiger Woods haft tio slag på ett hål. Dessvärre skedde det på Augusta National under det avslutande varvet av årets sista major.

Text: Jesper Johansson • 2020-11-15

När Tiger Woods vann The Masters 2019 spelade hål 12 en stor roll. Han själv gjorde par på det korta par 3-hålet men hans medspelare hade det desto tuffare. Både Tony Finau och Franceco Molinari slog nämligen sina utslag i vattnet, vilket innebar att Tiger Woods var förbi med sex hål kvar att spela av majorn.

Under den sista ronden av årets Masters var dock inte Tiger Woods lika skicklig på “Golden bell”, som hålet heter. Från 130 meter slog Tiger Woods ett för kort utslag, som därför rullade tillbaka ner i Raes Creek, som sakta rör sig framför greenen. Därför var han tvungen att droppa och han valde att göra det i flagglinjen i fairway 50 meter från flaggan.

Väl där slog han en pitch som till en början såg bra ut men som sedan fick spinn. Alldeles för mycket spinn.
Bollen hamnade åter i vattenhindret framför greenen och han fick plikta ytterligare en gång.
Det femte slaget valde han att slå från samma ställe. Men den här gången använde han lite mer kraft. Detta innebar att bollen hamnade i bunkern – bakom greenen. Och där, ja därifrån blev det ytterligare ett vattenbesök.
Från ett knepigt bunkerläge lyckades inte 15-faldige majorvinnaren ta tillräckligt mycket sand och bollen studsade därför med hög fart ner i vattnet. Han valde att droppa i bunkern för att därefter ha bollen i spel på en gräsyta, även om han faktiskt inte lyckades träffa green. Två puttar senare lämnade han hålet med tvåsiffrigt på scorekortet: 10 slag.

Som tur är för Tiger Woods är tio slag inget han gör ofta. Faktum är att det här var första gången han gjorde det i sin karriär. Det tog alltså 23 789 hål innan han hade tvåsiffrigt på scorekortet.

En annan statistisk detalj som är anmärkningsvärd. Tre gånger på 2010-talet har en regerande mästare i Masters Tournament i tävlingen efter gjort tio slag på ett hål. Sergio Garcia gjorde det 2018 på hål 13. Bubba Watson gjorde det 2013 på hål 12, alltså samma hål som Tiger Woods gjorde det på söndagen.

Men allt är inte bara tråkiga siffror om man ska se till statistiken. För den som är vidskeplig kan man kanske läsa in något i den här statistiken:
Text: Jesper Johansson • 2020-11-15
TournyttAugusta NationalThe MastersTiger WoodsTournytt
Scroll to Top