Fred Ridley har uttalat sig i distansfrågan. Foto: Augusta National

The Masters

Ordföranden om distansen: ”Vi står i ett vägskäl”

Ska golfen gemensamt göra något för längderna på slagen? det tycker Augusta Nationals ordförande, Fred Ridley.

Text: Jesper Johansson • 2020-11-12

Det är inte något nytt under solen, diskussionen om distans och Augusta National. Tiger Woods gjorde det smärtsamt tydligt med sin seger 1997 att banan var tvungen att förändras. Vi fick därför snart se en förlängd bana med ruff och nya trädlinjer för att göra den svårare för de som bombar från tee.

Just 1997, när Tiger Woods vann överlägset, hade han vissa klubbor in mot greenerna som – japp, vissa spelare har samma klubbor idag trots att banan förlängts och försvårats.

Bryson DeChambeau sa under sin presskonferens inför. Veckans major att han hade en pitch in mot green på hål 13. Han spelade då med Tiger Woods och frågade honom vilken klubba han hade. ”Pitch”, svarade Woods.

Spelarna slår längre än någonsin och detta gör att det finns en risk att Augusta National blir för kort för att vara en utmaning för spelarna. Fred Ridley, ordförande på Augusta National, var inte blyg under sin presskonferens och sa sanningen många andra ledare inom golfen inte vågat säga.
– Vi är i ett vägskäl gällande distansen på slagen. Jag tror inte vi närmar oss ett beslut och när det gäller vår golfbana har vi möjligheten att förlänga den och vi kommer. Göra de nödvändiga förändringarna för att fortfarande vara relevanta, sa han.

Men att förlänga en golfbana är inget man bara gör hur som helst. En förändring av designen kan ta bort en viss del av charmen. En viss del av vinklarna spelarna ställs inför som just på Augusta National kan förändras till det sämre. Det här är Ridley väl medveten om och han har därför varit restriktiv när det kommer till förändringar.

Samtidigt kan man via flygbilder se att vissa saker är möjliga att förändra i samband med ett beslut från honom och de andra i ledningen. Hål 13 till exempel.

Där har klubben köpt mark bakom utslagsplatsen, detta av anledningen att man ska kunna bygga en väg för transporter bakom banan. Vad som inte sägs i den officiella förklaringen till markköpet är att man skapat väldigt mycket avstånd till 13:e tee, som att det är för att man ska kunna förlänga hålet.

Den nya vägen som går runt Augusta National har en misstänkt stor böj precis bakom 13:e tee på Augusta National…

Fred Ridley tog under sin presskonferens upp hål 13 som exempel…
– hålet är fortfarande dramatiskt men utmaningen har minskat. Vi tycker inte det är bra för The Masters. Vi tycker inte det är bra för sporten i sin helhet.

Eftersom Augusta National är värd för The Masters nu i november och i april nästa år är det tätt mellan mästerskapen. På frågan om de ska kunna göra om banan fram till det mästerskapet var svaret tyrdligt.
– Det kan jag säga nej till. Vår säsong på klubben är igång och vi skulle aldrig göra förändringar under den perioden.

Augusta National är en klubb med närmast obegränsade resurser. Detta gör att klubben kan göra saker tusen och åter tusen klubbar i världen inte har råd med, som att köpa upp ett helt nytt landområde runt sin klubb för att bygga ut banan. Därför menar Ridley att ett beslut måste tas angående distanserna. Samtidigt måste man göra det utan att göra sporten mindre attraktiv.
– Vi vill ju inte göra sporten svårare. Vi säger att vi vill ”grow the game” och samtidigt är vi oroade över distanserna spelarna slår bollen. Jag tror att vi måste samlas och arbeta ut en framtid tillsammans så att det här blir rätt.


Text: Jesper Johansson • 2020-11-12
TournyttAugusta NationalThe MastersTournytt
Scroll to Top