Collin Morikawa och Matthew Wolff är två av världens bästa spelare. Båda debuterar i veckans Masters Tournament. Foto: Getty images

41 år sen sist

Är det här året en rookie vinner The Masters?

I The Masters 86 år långa historia har endast tre rookies tagit hem segern. Kanske är 2020 året det sker en fjärde gång.

Text: Jesper Johansson • 2020-11-10 Uppdaterad 2020-11-11

Fuzzy Zoeller 1979. Gene Sarazen 1935 och Horton Smith 1934. Det är de enda spelarna som vunnit The Masters under den första upplagan de deltagit. Att vara rookie och spela Augusta National är mer ”se och lära” än att ha en chans att vinna, har historien visat. Men kanske kan denna trend brytas i år, då två av debutanterna också råkar vara två av världens bästa golfaren.

Eller vad sägs om Collin Morikawa, som redan vunnit en major och spelat väldigt fin golf både dessförinnan och därefter?

Han själv hoppas kunna bryta förbannelsen och ta hem den gröna kavajen under året. En av de största anledningarna till att han ser sig själv ha en vinstchans är att han inte räds utmaningen Augusta National innebär.
– Jag har aldrig varit oroad av golfbanor och jag tror att det gör debuten, jag skulle inte säga enkel, men det är lite mer bekvämt att komma till en bana där jag aldrig varit och gå ut och spela golf, säger Morikawa inför sin debut på Augusta National.
– Det gör att jag går ut och spelar precis som vanligt. Jag har inte spelat så många majors men jag har spelat med alla spelare här på touren och jag träffar dem varje vecka. Det gör det enklare för mig att komma hit och spela tävlingen som att det är vilken vecka som helst.

23-årige Morikawa är väl medveten om statistiken som talar emot honom. Men han menar att hans debut i majorn till och med kan vara en fördel.
– Jag har väldigt tur som får spela första mitt första Masters i november, utan fans, eftersom jag kunde kliva ut på hål 1 i morse och bara gå ut och spela golf. Jag behövde inte förhålla mig till publiken eller läktarna. Jag såg. Banan för vad den är.
– Jag tror det är en stor fördel, inte ara i år utan även för framtiden. Läktare kommer att ändra hur banan spelas men att ha sett banan för vad den är – det är väldigt fördelaktigt, säger Morikawa.

Kanske kan just den här nyktra synen på banan och tävlingen göra att han inte börjar tänka på annat, som hur stort det skulle vara att vinna The Masters. Han lär också ha en mental fördel av att ha vunnit PGA Championship tidigare i år. Formen är dessutom precis där han vill ha den.
– Spelet känns jättebra. Det känns som jag är där jag vill vara, det känns som spelet är där det var inför Harding Park (där PGA Championship spelades=. Jag går ut på banan och spelar golf och inget annat. Jag tror det är var du vill vara, speciellt i majors, och så tar vi det därifrån.

En annan debutant i majorn är Matthew Wolff, rankad 14 i världen. 21-åringen har självklart spelet i sig för att vinna. Faktum är att Augusta National mycket väl kan passa honom bättre än många andra. Detta då tävlingen spelas i november – vilket gör att den spelas längre. Wolff är en av de längst slående på touren vilket förstås är en fördel i de förhållandena. Han själv ser sig ha en chans att bli första rookien att vinna sedan Zoeller 1979.
– Om det ska hända känns det som att det är de kommande åren eftersom jag anser att golf aldrig spelats så bra som det görs just nu. Det är så många spelare som spelar varje vecka som har chansen att vinna om de spelar sitt bästa spel.

Matthew Wolff har i år spelat två majors för första gången. PGA Championship innebar en delad fjärdeplats.
US Open innebar en ensam andraplats bakom Bryson DeChambeau. Om den trenden av halverade resultat ska fortsätta, ja då ska amerikanen dra på sig sin gröna kavaj på söndag kväll.


Text: Jesper Johansson • 2020-11-10
TournyttCollin MorikawaMatthew WolffThe MastersTournytt
Scroll to Top