Handen på hjärtat, om jag säger att Shugo Imahira spelat åtta majors i karriären så hade du svarat med ett skeptiskt ansiktsuttryck. /Foto: Getty Images

The Masters

11 spelare du absolut inte visste var med i The Masters

Att pegga upp i The Masters är få förunnat, även bland proffs. Så hur tog sig dessa elva spelare in i Masters undrar du.

Text: Oskar Åsgård • 2020-11-10 Uppdaterad 2020-11-13

The Masters Tournament är en av världens svåraste tävlingar att kvala in till. Någon kanske invänder att det är svårare att ta sig in i exempelvis amatörtävlingen The Crump Cup på hyllade och högst privata Pine Valley Golf Club, men om vi fokuserar på proffsgolfen så är en startplats i The Masters Tournament den mest eftertraktade och svårfångade för herrproffsen.

Startfältet är regelmässigt det minsta i majorsammanhang, i år kommer blott 96 spelare till start.

Av dessa är nio stycken tidigare mästare som (i vissa fall sedan många år) inte längre tävlar regelbundet på PGA Tour. Cabrera, Couples, Lyle, Mize, Olazábal, Weir med flera.

Men även bland de återstående 87 startande spelarna vågar vi lova att det finns några namn du inte kommer att känna igen i resultatlistan – eller åtminstone fundera på hur de tagit sig in i tävlingen.

Här är de elva mest oväntade spelarna i årets Masters, utan inbördes ordning.

Abel Gallegos spelade in ihop med Rory McIlroy på måndagen. Foto: Getty Images

Abel Gallegos. Hursa? Nej, vi räknar inte med att ni har stenkoll på Gallegos bio. Men för den som undrar är han 17 år gammal, född i den lilla staden Veinticinco De Mayo, två timmar från Buenos Aires, Argentina. Där lärde han sig golf på den enkla niohålsbanan Las Mulitas. Amatörspelaren är rankad 199:a på amatörernas världsranking WAGR och tog sig in i Masters genom att vinna Latin America Amateur Championship i januari 2020.

John Augenstein. Precis som Gallegos är amerikanen Augenstein amatör och debutant i The Masters. Han kvalificerade sig genom att nå finalen i US Amateur 2019. Rankad tolva i världen (WAGR) är Augenstein en respekterad amatörspelare, som bland annat tog hem den avgörande poängen för USA i Walker Cup på Royal Liverpool förra hösten. Ska vara god vän med Justin Thomas, bägge två med rötter från Kentucky.

Jazz Janewattananond. En24-årig thailändare vars namn säkert ringer åtminstone lite bekant. Jazz, som de flesta kallar honom, blev proffs som 15-åring, klarade sin första cut på Asian Tour som 14-åring och har gjort några gästspel på European Tour. Exempelvis slutade han sexa i Nordea Masters 2018. Mindre bekant, då han framförallt spelar i Asien, är att han i slutet av 2019 tog sig in bland topp-50 i världen och därmed kvalificerade sig för årets Masters. Under 2020 har han haft svenske PGA Tour-segraren Daniel Chopra som caddie vid ett flertal tävlingar i USA.

James Sugrue. 23-årig amatör från Irland som vann The Amateur Championship 2019, vilket gav honom en plats i Masters. Missade kvalgränsen i US Open i september. Rankad åtta i världen på WAGR.

Andy Ogletree. Även 22-årige Ogletree är amatör. Han stod för en enastående comeback i finalen av US Amateur 2019 när han vann fyra av de sista sju hålen för att besegra ovan nämnde John Augenstein. Högst rankad av amatörerna i fältet, med en sjundeplats på WAGR.

Nate Lashley. Du känner säkert igen Lashleys namn från en sen kväll framför en PGA Tour-sändning på C More Golf. Men han känns knappast som någon stjärna va? Njae, rankad 116:e i världen så smyger Lashley helt klart under radarn sett till namnkunnighet. 2020 har inte heller varit ett gynnsamt år resultatmässigt, med bara åtta klarade kvalgränser på 20 starter. Men han vann Rocket Mortgage Classic 2019 (hur kunde du glömma det…?!) vilket säkrade en plats i årets startfält.

Yuxin Lin. Om jag slagit vad med dig om tusen kronor att Lin är Mastersdebutant hade du sannolikt nappat, eller hur? Men se, det hade kostat dig en tusenlapp. 20-åringen från Peking spelade nämligen Masters 2018. Både det året och i år förtjänade han sin plats i startfältet genom att vinna Asia-Pacific Amateur Championship. Bara Hideki Matsuyama har klarat av den bedriften (att vinna APAC två gånger) tidigare. 2018 missade Lin kvalgränsen med ronderna 79-80, återstår att se om han kan fila på den resultatraden i år.

Justin Harding. Inte en chans att Harding är topp-50 i världen (vilket normalt sett är hur du tar dig in i Masters) tänker du nu. Helt rätt! Han är rankad 133:a i världen. Så vad gör han på Augusta National den här veckan? Jo, han var faktiskt delad tolva i sin debut i The Masters 2019 vilket räckte för att bli inbjuden igen i år. 34-åringen har en seger på European Tour, två på Asian Tour och hela sju på Sunshine Tour på sin meritlista.

Shugo Imahira. Ännu en amatörspelare? Knappast! 28-åringen från Japan har varit proffs sen han var 19 och vunnit sex titlar på japanska tourer. Han har också varit topp-100 i världen sen 2017, men eftersom han spelar nästan uteslutande i Japan förutom majors och WGC är han knappast helt ”household”. Men årets Mastersstart blir hans andra, debuten skedde i fjol då han missade cutten med 76-74.

Lukas Michel. 26-åring från Australien som tagit den minst välkända amatörrutten in i årets Mastersstartfält. Han vann nämligen amatörmästerskapet US Mid-Amateur Golf Championship 2019, som är öppen för amatörer 25 år eller äldre. Michel blev den första icke-amerikanen som vann mästerskapet hittills i dess 40-åriga historia. Michel hyser ett stort intresse för banarkitektur och har inför årets Masters laddat upp med att resa runt i USA och spela banor som Merion, Pine Valley och Crystal Downs samt extraknäcka hos bandesignern Mike DeVries.

Tyler Duncan. Rankad 143:a i världen är det långt ifrån självklart att hitta Duncans namn bland de startande i årets Masters. Men amerikanen vann faktiskt The RSM Classic 2019 (igen, hur kan du ha glömt det?!) vilket säkrade en inbjudan. Sen segern har Duncan dock bara haft två topp 20-placeringar på PGA Tour.


Text: Oskar Åsgård • 2020-11-10
TournyttAbel GallegosAndy OgletreeAugusta NationalJazz JanawattanondJohn AugensteinJustin HardingLukas MichelNate LashleyShugo ImahiraThe MastersTournyttTyler DuncanYuxin Lin
Scroll to Top