Rory McIlroy har redan rekat Augusta National i höstskrud. Foto: Getty images

The Masters

McIlroy om novembermajorn: ”Spelas väldigt annorlunda”

Augusta National och The Masters som du aldrig sett det förut. Det är vad som väntar i veckan!

Text: Jesper Johansson • 2020-11-09

Det är svårt att säga hur Augusta National kommer att spelas under veckans majortävling. Den har nämligen aldrig avgjorts i november tidigare. Det kan tyckas att det inte ska vara så stor skillnad från den vanliga starttiden i april men det finns saker som kommer att påverka. Såsom vinden. På hösten är den vanliga vinden nordlig, vilket gör att spelarna inte kan lita på sina tidigare banguider och mått, då vissa hål spelas betydligt svårare (eller enklare). En annan sak som påverkar spelet är förstås temperaturen. Den tidiga prognosen visar visserligen på relativt behagliga temperaturer i Augusta, Georgia, i veckan. Men kyliga morgnar och nyckfullt höstväder kan göra att spelarna måste slå en eller två klubbor extra för att nå fram.

En annan sak som kan göra att Augusta National spelas annorlunda är gräset. Fråga bara Rory McIlroy, som spelade Augusta National i slutet av oktober tillsammans med sin pappa. De båda spelade 27 hål under sin vistelse och vissa saker upptäckte nordirländaren hade förändrats.
– Det är betydligt mer bermudagräs i fairways och runt greenerna. Greenerna är exakt likadana som de alltid har varit men på fairways har det inte varit kallt nog för bermudagräset att försvinna. Det kommer göra det intressant runt greenerna, chippningen kommer bli mycket klurigare, säger McIlroy till ESPN.com.

Det finns en möjlighet till regn i veckan. Det och banans kondition sedan tidigare kommer göra att den spelas längre. Fairways är mjuka och bollen kommer därmed stanna snabbare från tee. Enligt McIlroy finns det också en risk för ”mudballs”, alltså att lera och jord fastnar på bollen.

Rory McIlroy har aldrig vunnit på Augusta National. Om han lyckas är hans career grand slam fullbordad. Hans form är god då han slutat delad 21:a eller bättre i sina senaste fem starter. I US Open blev det en delad åttondeplats. Men för att vinna måste han anpassa sig till det nya. Och då pratar vi inte om fairwaylinjer på hålen, nya lutningar på greenerna eller liknande.
– De har inte gjort någonting med själva golfbanan, det är bara hur den spelas så här års. Den kommer att spelas väldigt annorlunda.


Text: Jesper Johansson • 2020-11-09
TournyttAugusta NationalRory McIlroyThe MastersTournytt
Scroll to Top