Hank Haney sågar Henrik Stensons fairwayträffande taktik. Foto: Getty images

Längd före precision?

Tigers tidigare tränare sågar Stenson

Längd går före precision, säger Hank Haney i sin podcast och passar på att dela ut en känga till Henrik Stenson.

Text: Jesper Johansson • 2020-11-04

2020 är ett år som kommer bli ihågkommet på många sätt. Kanske främst för coronapandemins påverkan på världen. Inom golfen kommer också pandemins framfart vara något vi ser tillbaka på när året summeras.
En annan sak som vi kommer att se tillbaka på är längddebatten och hur den påverkat sporten.

En person som gett sig in i det snacket är Hank Haney i sin podcast. Som en golftränare med bland annat Tiger Woods på sitt cv är han någon att lyssna på. Och han har uttalat sig i längdfrågan på ett sätt som – tja, det är ord och inga visor.
– Om du inte kan slå bollen långt har sporten besegrat dig, säger han och fortsätter genom att använda Henrik Stenson som ett exempel på just detta.

Haney säger att Stenson träffar många fairways eftersom han använder sin spoon på många utslag. Han bröt sedan ner statistiken för att påvisa sin teori om att det inte är speciellt viktigt att träffa fairways utan snarare ska en spelare slå så långt hen bara kan.

”Säsongen 2020 var Stenson femma i rankingen över pricksäkerhet från tee, men han var rankad 163:a i intjänade slag från tee. Fördelen du får från tee är förknippad med längd. Det är därför Rory McIlroy är där uppe i toppen. Dustin Johnson är där uppe och Bryson DeChambeau var nummer ett förra året. Hela det här snacket om att träffa fairway är skitsnack och det har alltid varit så.”

Hank Haney, som tränade Tiger Woods från 2004 till 2010, fortsätter sitt resonemang genom att förklara vad som ger dig största fördelen. Du ska slå din boll så långt som möjligt och fortfarande ha den i spel. Sedan finns det ett visst antal fairways du måste träffa men på alla andra hål spelar det inte så stor roll, så länge bollen missar på rätt ställe.
– Du vill ha längd och du vill kunna hitta din boll. Lyckas du med det kommer du bli bra, säger Haney.


Text: Jesper Johansson • 2020-11-04
TournyttHank HaneyHenrik StensonPGA TourTiger WoodsTournytt
Scroll to Top