Kalle Samooja tackar Callum Shinkwin efter första särspelshålet. Båda var ute efter sin första tourseger. Båda hade förlorat i särspel tidigare. FOTO: Getty Images

Nära finsk seger men Kalle föll mot Callum

Finländaren Kalle Samooja förlorade än en gång ett särspel. Callum Shinkwin tog sin första seger på Europatouren.

Text: Bo Steffensen • 2020-11-01 Uppdaterad 2020-11-01

Det var trångt i toppen vid dagens början och många som jagade sin första vinst på touren. Så föll David Drysdale bort, Thomas Detry, Marcus Armitage … och drygt halvvägs såg det ut som att det skulle bli en finsk duell om segern i Cypros Open när Kalle Samooja och Sami Välimäki toppade leaderboarden.

Den finländska chansen till en dubbel försvann sedan Välimäki gjort bogey på 13, 15, 16.

Men det är inte varje dag som toppen av leaderboarden på Europatouren ser ut så här.

I stället kom det att handla om Kalle Samooja, som gick i ledarboll och också gick upp i ledning efter 13 hål, och engelsmannen Callum Shinkwin, som kom farande bakifrån med dagens bästa score.

Shinkwin var två efter Samooja på 17:e tee, men avslutade birdie, eagle.

På sista hålet sänkte han en 15-metersputt för eagle och kom in bogeyfri på 63 slag, åtta under par, och –20 totalt. Engelsmannen hade 29 slag de sista nio hålen och satte en siffra i klubbhuset att bita i för Samooja.

Finländaren var nu plötsligt ett efter med 16, 17, 18 att spela.

Allt kunde fortfarande hända eftersom hål 18, par 5 med vatten framför och till höger om greenen, är nåbart på två och en klar eaglemöjlighet. Men samtidigt lätt att slå bort sig på.

Shinkwin såg tagen ut där han satt och väntade på Samooja i sista bollen.

– Det var lite av en chock, faktiskt. På 18:e försökte jag bara få bollen nära hål och en tap in för birdie, sa han efteråt.

Samooja kommer in på 18. Han har 190 meter in på andra slaget. Carry över vatten. Bunkrar vänster. Bollen landar drygt tio meter från pinnen. Finländaren står med en putt för vinst. Han drar den drygt en och en halv meter förbi hål. Känsligt läge. Han måste sänka för särspel. Uppe vid klubbhuset står Schinkwin och tittar på.

Samooja sänker.

Särspel mellan två spelare som aldrig vunnit på touren. Kalle mot Callum.

Kalle Samooja var i särspel när Sebastian Söderberg tog sin första seger på touren i schweiziska Crans Montana förra året. Callum Schinkwin var tvåa i Scottish Open 2017, där han hade en enmetersputt för vinst, missade och sedan förlorade i särspel. Året efter förlorade han sitt tourkort, men tog tillbaka det 2019.

Det blir 18:e hålet igen. Ett perfekt särspelshål.

Shinkwin börjar. Långt. Mitt i. Samooja svarar, lägger sig i princip bredvid Shinkwins boll.

Nu det viktiga andraslaget. Runt 180 meter in. Samooja går över vattnet, stannar vänster, drygt tio meter från hål. Schinkwin går åt samma håll, några meter längre, hamnar i bunkern och slår sig sedan till knappt tre meter från pinnen. Samooja går återigen en och en halv meter förbi.

Shinkwin sänker för birdie. Samooja drar sin putt i höger hålkant och förbi. Saken är klar.

– Jag förväntade mig inte detta denna veckan. Det känns så klart fantastiskt. Jag har försökt att fortsätta lita på mig själv men i år har jag gjort lite förändringar. Jag har bytt caddie för att få lite hjälp med att läsa greenerna. Sam är en bra greenläsare med sina egna metoder och jag har lärt mig mycket. Det känns riktigt bra. Jag är lycklig, sa Callum Shinkwin.

Han är den elfte förstagångsvinnaren på Europatouren 2020.

Alexander Björk blev bäste svensk på totalt –9 och en delad 34:e plats (69–69–69–68).

Joakim Lagergren: – 8, D 41 (72–67–71– 66).

Joel Sjöholm: –5, D58 (69–69–71–70)

Sebastian Söderberg: –4, D63 (69–69–71–71)

Resultat Cyprus Open


Text: Bo Steffensen • 2020-11-01
TournyttCallum ShinkwinCyprys openEuropatourenKalle Samooja
Rulla till toppen