Seger i sikte? Det är mycket golf kvar att spela på Cypern men Jamie Donaldson har ett bra läge inför helgen. FOTO: Getty Images

Europatouren

Ryder Cup-hjälten i hetluften igen

Tävlingen bröts på grund av mörker så Ryder Cup-hjälten Jamie Donaldson får sova på ledningen inför helgens spel på Cypern. Fyra svenskar tog sig förbi kvalgränsen.

Text: Bo Steffensen • 2020-10-30 Uppdaterad 2020-10-30

45-årige walesaren Jamie Donaldsons största stund hittills i golfkarriären kom när han blev Ryder Cup-hjälte på Gleneagles 2014. På 15:e hålet säkrade han den avgörande poängen för Europa efter att ha slagit upp en wedge till tre decimeter. Vinst 4/3 mot Keegan Bradley, fingret upp i luften och en promenad under jubel ner mot green till väntande segerrusiga lagkompisar.

Donaldson har tre ET-vinster med sig i bagen, men senaste gången han vann var just 2104, en månad innan gåshuden på Gleneagles, då han tog hem Czech Masters.

Sedan Ryder Cup-succén har han inte gjort lika mycket väsen av sig. De senast sex åren har han fått ihop tio topp 10-placeringar. I början av 2016 skadade han vänsterhanden efter ett missöde med en motorsåg (det var nära men alla fingrarna klarade sig), men lyckades komma tillbaka.

Nu leder han efter två dagars spel av Aphrodite Hills Cyprus Open på Cypern.

Donaldson är –11 totalt efter 65 på torsdagen följt av en fin andrarunda på … ja, vad? Donaldson var fem under par för dagen när han kom till 18:e hålet men hann inte spela färdigt hålet innan spelet bröts på grund av mörker.

Han delar ledningen över natten med engelsmannen Marcus Armatage.

Donaldson (17 spelade hål) och Armatage (15 hål) är två av fem spelare som inte hann in. De får göra klart sina rundor 08.00 på lördagsmorgonen (lokal tid, Cypern är en timme före Sverige) innan tredje ronden kan dra igång.

Sju svenskar kom till start i tävlingen. Fyra av dem är vidare till helgen spel.

Kvalgränsen drogs vid –3.

Alexander Björk (69, 69), Joel Sjöholm (69, 69) och Sebastian Söderberg (69, 69) är alla fyra under par och ligger på en delad 48:e plats. Joakim Lagergren(–3) är ett slag bakom,

Färdigspelat är det däremot för Niklas Lemke, som avslutade med eagle men missade med ett slag. Lemke slutade –2. Rikard Karlberg (+3) och Marcus Kinhult (+4) får också inrikta sig på att träna och njuta lite av den cypriotiska värmen i väntan på nästa veckas tävling, som också spelas på Aphrodite Hills Resort på Cypern.

Till den är alla sju i svenskgänget klara förutom Joel Sjöholm som i nuläget är femte reserv.

Följ tävlingen här


Text: Bo Steffensen • 2020-10-30
TournyttCypernEuropatourenJamie Donaldson
Rulla till toppen