Tiger Woods och Bryson DeChambeau under Presidents Cup förra året. Foto: Getty images

PGA Tour

Tiger: ”Längd har alltid varit en fördel”

För första gången sedan Bryson DeChambeaus kross av Winged Foot har Tiger Woods gett sig in i diskussionen om proffsens längd från tee.

Text: Jesper Johansson • 2020-10-21

Tiger Woods har under stora delar av sin karriär varit en av de längst slående. I US Open missade han själv cutten men fick se Bryson DeChambeau med sin massiva längd från tee vinna i överlägsen stil. Därefter har diskussionen handlat om längd och fördelarna det för med sig. Dessutom har flera spelare meddelat att de är ute efter att öka sin längd för att ha samma fördel som DeChambeau.

Om Tiger Woods har varit ute efter att öka sin längd sedan han senast spelade är väl kanske inte så troligt. Men med så mycket rutin han har visste han precis vad han tänkte om det faktum att golfsporten förändras.
– Längd har alltid varit en fördel.  Nu när vi har verktygen; launch monitors, custom fittings, förändringsmöjligheter. Allt det spelar in till det faktum att vi kan maximera våra möjligheter med drivern. Det finns inget som stoppar dig från att öka din längd och det är många som har gjort just det, säger Tiger Woods inför veckans Zozo Championship.

Tiger Woods säger också att diskussionen om en regelförändring kommer försent. Att det är något de borde ha tagit tag i för länge sedan.
– Nu har många insett vad de kan göra. Så det handlar om vad vi gör framöver och hur snabbt en ändring kan ske. Du kommer inte kunna stoppa spelarna som redan är där. Många listar ut hur de kan slå bollen med 320 yards carry, och det är inte någon enstaka.

En teori som använts är att man ska göra så att bollen inte flyger lika långt. Men är det verkligen så enkelt? Tiger Woods menar att det är en snårig stig att vandra.
– Jag ser inte hur de ska göra det. Jag kan se hur man gör det på proffsnivå men om man ska ändra utrustningen – kommer det att gälla på alla nivåer?
– Jag tror att det här bara kommer att fortsätta.

När Tiger Woods slog igenom var han en snabbt svingande, långt slående, superstjärna från dag ett. Han förändrade sporten och hur den spelas. Många av dagens stjärnor, såsom Justin Thomas och Rory McIlroy, växte upp med honom och hans längd som något att efterlikna.
Tiger Woods spelar inte med någon av dem under de första två ronderna av veckans PGA Tour-tävling, utan istället med Matthew Wolff och Xander Schauffele. Känslan är att även de ha inspirerats av Tiger Woods under åren…


Text: Jesper Johansson • 2020-10-21
TournyttBryson DeChambeauPGA TourTiger WoodsTournytt
Scroll to Top