Phil Mickelson har ett hundraprocentigt vinstsnitt på seniortouren. Siffrorna avslöjar varför. Foto: Getty images

Statistik

Fem anledningar till att Phil Mickelson dominerar på seniortouren

"Lefty" har vunnit sina två första starter på PGA Tour Champions. Här är siffrorna som visar varför han lyckats med det.

Text: Jesper Johansson • 2020-10-19

Phil Mickelson har under det senaste året inte haft det helt enkelt på PGA Tour. Det har visserligen blivit en tredjeplats och en delad andraplats under 2020 men för det mesta har spelet för Mickelson handlat om att klara kvalgränsen snarare än att slåss om segern.

I nästan hälften av alla tävlingar har kvalgränsen inte klarats. Totalt har han tre topp 10-placeringar, vilket i Mickelsons mått mätt är relativt lågt.

Som nybliven 50-åring har ”Lefty” nu deltagit i två seniortävlingar. Och där är resultaten helt annorlunda jämfört med på PGA Tour. Amerikanen har vunnit båda tävlingarna, vilket gör honom hundraprocentig på PGA Tour Champions.

Golf Digest har hittat flera anledningar till varför han lyckas dominera på seniortouren. Statistiken talar nämligen sitt tydliga språk.

Här är fem siffror att hänga upp Phil Mickelsons två seniorsegrar på

79,63 %
Så många greener träffar Phil Mickelson på seniortouren. Siffran är otroligt hög, kanske framför allt med tanke på att det är ”Lefty” som skapat dem. Amerikanen har inte gjort sig känd som en spelare med raka slag som en stor del av sitt spel. Snarare är Mickelson känd för att slå långt och snett och därefter göra otroliga räddningar…

Om Phil Mickelson hade spelat tillräckligt många tävlingar för att hans statistik skulle räknas officiellt skulle han vara bäst på touren med den här träffprocenten. Närmast är Ernie Els, som träffar 77,61 procent av alla greener och snittet på touren är 67,81 procent.
Nu är två tävlingar för lite för att göra en korrekt statistisk undersökning. Men ändå. Siffrorna är otroliga.

311,7 yards
Som tidigare nämnt är två golftävlingar för lite för att vara officiell statistik som man kan förlita sig på och göra riktiga undersökningar med. Men mycket tyder på att Phil Mickelson skördar stora framgångar bland seniorerna då han slår mycket längre än alla andra.

Hans snittlängd under de två tävlingarna har varit 311,7 yards, ungefär 285 meter. Det är tolv meter längre än John Dalys snitt, som är det näst längst på touren efter Mickelson. Snittet på touren är 252 meter. Inte konstigt att han träffar så många greener då, om han slår så mycket längre än alla andra…

56,79 %
Att Phil Mickelson ”hits BOMBS” även bland seniorerna är säkert. Att han inte sticker ut gällande fairwayträffar är inte heller speciellt förvånande. Amerikanen träffar 56,79 procent av alla fairways och det är långt under toursnittet på 70,97 procent.

Men banorna ser ut att ha lättare fairways att träffa. För Phil Mickelson har inte träffat 56,79 procent av alla fairways på PGA Tour sedan 2014…

2,85 / 3,67 / 4,33
Siffrorna ovan är Phil Mickelsons snitt på seniortourens par 3, par 4 och par 5. Alla siffrorna är lägst av alla på touren, vilket återigen inte ska tas på ett alldeles för stort allvar då han endast spelat i två tävlingar. Men Jerry Kelly snittar 2,92 slag på par 3-hålen, Bernhard Langer snittar 3,88 på par 4-hålen och Robert Karlsson snittar 4,4 slag per par 5-hål.

65 slag
Hur otroligt det än låter är detta Phil Mickelsons snittscore på PGA Tour Champions. Detta efter ronderna på 61, 64, 66, 68, 66 och 65 slag. Här är ”Lefty” överlägsen. Närmast honom är Ernie Els som snittar 68,29 slag i sina 34 tävlingsronder i år. 65 slag är 0,03 ifrån att vara sju slag (!) bättre än toursnittet på 70,97. Otroligt!


Text: Jesper Johansson • 2020-10-19
TournyttPGA Champions TourPGA TourPhil MickelsonTournytt
Scroll to Top