Brooks Koepka är tillbaka efter skadan som ställt till det under hela 2020. Foto: Getty images

Tournytt

Koepka tillbaka efter skada: ”Visste inte hur illa det var”

Efter ytterligare en rehabperiod är Brooks Koepka tillbaka och tävlar i veckan.

Text: Jesper Johansson • 2020-10-14

För första gången sedan PGA Championship i augusti ska Brooks Koepka i veckan spela tävlingsgolf. Amerikanen har sedan tävlingen på TPC Harding Park behövt rehabträna för skador som inte velat ge med sig.

Allt började redan förra säsongen.
Efter FedExCup-slutspelet skulle Brooks Koepka göra en stamcellsoperation på sitt vänstra knä. Detta då han delvis hade slitit av en sena. Operationen gick helt okej och knät kändes bra fram tills olyckan var framme. Det var under CJ Cup i Sydkorea för ett år sedan som han halkade på våt asfalt. Detta gjorde att han drog upp skadan igen. Efter det tvingades han vila i ytterligare tre månader för att kunna komma tillbaka.

Men problemet försvann inte riktigt. Smärtorna gjorde att han hade problem att flytta över vikten vilket i sin tur ledde till höftsmärtor. Smärtorna där berodde på en avsliten ”labrum”, alltså den “broskcirkel” som omsluter lårbenshuvudet.

Smärtan var som värst under slutet av sommaren.
– Memorial var när det var som värst och på PGA kändes det inte heller bra. Det blev hela tiden värre, säger Koepka inför veckans återkomst på tävlingsbanan.

På PGA Championship var smärtorna så illa att amerikanen fick behandling under själva ronden. Då menade Koepka att det inte var en speciellt stor grej utan att han bara var lite stel. I själva verket hade han enorma smärtor då främst i höften.
– Jag vet inte exakta tidpunkten då det skedde men jag kände av det under PGA. Det var då det blev som mest smärtsamt men jag försökte spela igenom det. Jag kunde inte ta en veckas vila för att behandla smärtan och det är svårt att göra det korrekt när man är ute på vägarna från en tävling till en annan. Men nu är det åtgärdat.

I somras ville Brooks Koepka inte skylla sina svaga resultat (endast två topp 10-placeringar 2020) på smärtorna. Nu, ytterligare en rehab senare, säger han att skadorna var den stora anledningen.

Efter att Brooks Koepka beslutade sig för att avstå deltagandet i FedEx Cup-slutspelet och US Open har han tillbringat de senaste två månaderna i San Diego, där han rehabtränat samt fått ytterligare behandling både i knä och höft. Med en kortisoninjektion ska höftproblemen vara borta, men om de kommer tillbaka lär det bli operation och en lång tid utanför golfen. Upp emot nio månader… Han själv tror dock inte det lär komma till det.
– Jag mår miljoner gånger bättre. Jag visste inte hur illa det var innan jag faktiskt kände att jag mådde bra.

Efter veckans tävling ska Koepka åter ta sig till San Diego för att göra ytterligare rehabträning innan han åker till Texas för att spela Houston Open, veckan innan The Masters.


Text: Jesper Johansson • 2020-10-14
TournyttBrooks KoepkaPGA TourTournytt
Scroll to Top