Tommy Fleetwood (t h) gratulerar Aaron Rai till segern på första särspelshålet. FOTO: Getty Images

Europatouren

Den här gången fick Rai sin seger – Kinhult sexa

Marcus Kinhult gick inte hela vägen i Scottish Open – men det blev säsongens bästa resultat. Och Aaron Rai slapp bli snuvad på segern ännu en gång.

Text: Bo Steffensen • 2020-10-04 Uppdaterad 2020-10-04

Marcus Kinhult kom till Scottish Open på The Renaissance club utanför Edinburgh med tre missade kvalgränser i bagen.

På söndagen slog han ut i näst sista boll, två efter ledande Robert Rock, med segerchans i en av säsongens största tävlingar.

Efter brutala förhållanden med fairways som såg ut som bassänger på lördagen var det nu blå himmel och kortärmat (för vissa spelare).  

Och det var många som ville ”ha kakan”.

Lucas Herbert, som gjorde åtta över par i ledarboll på lördagen och sannolikt spelade bort sig rivstartade med fem birdies de första åtta hålen och var så dags uppe delad ledning. Och när, bland andra, Eddie Pepperell, Aaron Rai, Erik Van Rooyen och Victor Dubuisson också började bra var det snabbt tio spelare inom två slag. Plus ytterligare sju man slaget bakom dem.
Vidöppet. Och dagen hade knappt börjat.

Marcus Kinhult gjorde bogey redan på andra hålet, hade lite motlut och fick kämpa för att hänga med.

Så i med en sjumetersputt för birdie på sjuan, tillbaka på –7 och grepp på fältet igen. När Kinhult vänder ut på de sista nio är det tio man inom två slag i toppen. Fortfarande vidöppet.

Så här såg den tajta ledartavlan ut:

Birdie tian för Kinhult, som följdes av två raka bogeys på 12 och 13. Där gick segerchansen. Kinhult slutar ett under för dagen, –8 totalt och landar till slut på en delad sjätteplats.

– Jag hade gärna slagit om några slag där ute, på hål 12 och 13. Misstag kommer och denna dag kom det lite för många för att verkligen ha en chans att vinna. Samtidigt räddade jag en hel del och gjorde en massa bra saker. Men man vill alltid ha mer, säger Marcus Kinhult till Svensk Golf.

Totalt sett en bra vecka – som ger självförtroende, ett hopp upp topp 60 på Race to Dubai-rankingen och drygt två miljoner i plånboken.

– Ett fall framåt, definitivt. Det kändes som att jag var långt nere i ett djupt hål efter förra veckans missade kvalgräns. Med det i åtanke är jag väldigt nöjd med veckans spel. Den nya drivern var bra, säger Marcus Kinhult.

När Aaron Rai, som ledde Irish Open förra veckan men slutade tvåa, sänker på sista hålet för 64 slag för dagen är han –11 totalt. De enda som kan hota honom nu är Robert Rock och Tommy Fleetwood som är ett efter med tre hål kvar att spela.

Ska Rai bli blåst på segern även denna vecka?

Fleetwood är ett efter på 18:e tee. Rock behöver en birdie för seger. Par och det blir särspel. Det blir Fleetwood som gör birdie, Rock chippar bort sig och gör bogey.

Särspel – mellan Rai och Fleetwood.

Tillbaka till 18:e tee.

Rais utslag hamnar i fairwaybunkern. Fleetwoods mitt i. Rai lyckas göra par – och vinner tävlingen när Fleetwood missar en kort putt för sitt par.

Aaron Rai, som spelar med två handskar, tar sin andra titel på Europatouen. Denna gång en stjärnmärkt vinst.

– Det är svårt att hitta ord för det just nu. Det hände så snabbt. Det känns otroligt, när man tänker på vad det betyder att vinna en Rolextävling, säger Aaron Rai.

Scottish Open är en Rolextävling med prispengar därefter.

Alexander Björk fick exempelvis närmare 750 000 kronor för sin delade 19:e plats.

Chris Wood som slutade sist av de 66 spelar som klarade cutten belönades med cirka 150 000 kronor.

Aaron Rai? Han fick 1 035 000 euro, nära 11 miljoner kronor, med sig hem.

Resultat, Scottish Open


Text: Bo Steffensen • 2020-10-04
TournyttAaron RaiEuropean TourMarcus KinhultScottish Open
Rulla till toppen