Will Zalatoris spelar i veckan sin tredje raka tävling som räknas på PGA Tour. Detta trots att han saknar ett kort. Foto: Getty images

PGA Tour

Stjärnskottet bytte putter – nu nära PGA Tour-kortet

Om du inte redan lagt namnet Will Zalatoris på minnet kan det vara dags att göra det. 24-åringen rusar upp på rankinglistor och närmar sig PGA Tour med stormsteg.

Text: Jesper Johansson • 2020-09-30

Will Zalatoris är en av golfens absolut hetaste spelare. Han är än så länge inte speciellt framgångsrik. Han är inte heller klar för spel på PGA Tour.

Men med sina två senaste resultat är han väldigt nära.

Allt började med att Zalatoris, som till vardags spelar på Korn Ferry Tour, lånade sin tränares putter. Två veckor därefter sköt han en 59:a.

I sina senaste 13 starter har han varit topp-20 vid samtliga tillfällen. Hans senaste två resultat är topp 10-placeringar på PGA Tour. Förra veckan slutade han delad åtta i Corales Puntacana Resort & Club Championship. Veckan innan dess blev det en delad sjätteplats i US Open.
– Det jag tycker har varit roligast med den här säsongen är att jag har spelat på en hög nivå hela tiden, men på olika sätt, säger Zalatoris till PGA Tour.
– Vissa veckor är har min ball-striking inte varit perfekt men jag har räddat upp det med puttern och andra veckor har jag slagit bollen perfekt med drivern och gett mig själv många möjligheter att komma nära flaggorna från banornas fairways. Jag har gett mig själv mycket självförtroende det här året eftersom jag varit så bra på olika saker.

24-åringen är än så länge inte medlem på PGA Tour. Trots det har han klättrat 600 platser på världsrankingen och är nu rankad 70 i världen. Det är tre placeringar bättre än trefaldige majorvinnaren Jordan Spieth.

Under sin uppväxt har Zalatoris alltid varit en enastående spelare när det kommer till bollträff. Med segrar i Texas State Amateur och US Junior Championship var han en stor talang tidigt i karriären. Han var också en del av Walker Cup-laget tillsammans med spelare som Collin Morikawa, Cameron Champ och Scottie Scheffler.

Men om det fina spelet med järnen var till Zalatoris fördel var också hans spel på greenerna en nästan lika stor nackdel. När han blev proffs 2017 var hans stora problem korta puttar.
2018 deltog han i sju PGA Tour-tävlingar. I dem tjänade han 1,1 slag per rond mot fältet med sitt järnspel. Den siffran hade varit bäst av alla på touren. Problemet? Under samma ronder tappade han 1,8 slag på greenerna per rond.

Efter det här var amerikanen tvungen att göra något. Hans coach lät honom då låna hans ”arm-lock”-putter. Zalatoris började träna med den nya utrustningen och två veckor senare hade han gått runt på 59 slag. Han var på rätt väg.
–Jag visste direkt att om jag kan rulla bollen så bra kan jag tävla mot de bästa i världen och att det där och då handlade om tålamod, säger Zalatoris.

Åtta starter senare hade han säkrat ett kort på Korn Ferry Tour. I år har han alltså elva raka topp 20-placeringar. Sedan dess har han spelat på den stora scenen två tävlingar i rad med två topp 10-placeringar i bagaget.

Nu behöver han spela in 95 FedEx Cup-poäng under resten av säsongen för att säkra ett kort på PGA Tour. Eftersom han slutade topp-10 förra veckan är han nu med i Sanderson Farms Championship där nya poäng är på spel. Därefter har han sju sponsorinbjudningar att tillgå och med det fina resultatet i US Open är han inbjuden till majorn även nästa år. Mycket tyder därmed på att han snart har säkrat sitt PGA Tour-kort.

Över 10 miljoner ronder spelade i Sverige


Text: Jesper Johansson • 2020-09-30
TournyttKorn Ferry TourPGA TourTournyttWill Zalatoris
Scroll to Top