Det hade varit omöjligt att göra det rättvist i år, säger Padraig Harrington. Foto: GETTY IMAGES

Ryder Cup

Harrington om uppskjutna Ryder Cup: ”Omöjligt i år”

På grund av covid-19 kunde Ryder Cup inte spelas i år. Padraig Harrington har nu landat i att beslutet var rätt.

Text: Jesper Johansson • 2020-09-29 Uppdaterad 2020-10-03


I dagarna skulle den 43:e upplagan av matchen mellan den gamla och nya världen spelas på Whistling Straits i Wisconsin. Padraig Harrington skulle leda de regerande mästarna i bortamatchen mot Steve Strickers mannar. 
Men så blev det inte. 

I stället för att åka golfbil med en walkie-talkie i öronen spelade Europas kapten Irish Open förra veckan.

En av anledningarna, kanske den största, till att man sköt upp Ryder Cup var att det hade blivit svårt att få in publik på anläggningen. PGA Tour har återupptagit sitt golfande men utan publik. Det samma har skett i de två första majortävlingarna.

Samma sak hade inte varit möjlig för Ryder Cup, menar Padraig Harrington.
– Jag tycker tourerna gjort ett otroligt arbete för att få ut spelarna på banan. De har koll på allt och har skapat en fin möjlighet för spelarna att spela. Men det är något annat med Ryder Cup, säger Harrington till Bunkered.co.uk.
– Om en spelare i lagtävlingen skulle vara positivt testad under den veckan skulle tävlingen behöva ställas in, det är inte samma sak som i en vanlig tävling.

En annan anledning till att Ryder Cup skjutits upp är att det inte varit helt rättvist sett till vilka spelare som kvalat in till tävlingen om den skulle ha spelats trots att tävlingar försvunnit från schemat.
– Det hade varit omöjligt att göra det rättvist i år. Det är svårt som det är att välja ett lag. Man måste alltid ringa samtalet till vissa spelare och förklara varför de inte blivit uttagna. Det hade varit många spelare som skulle missat och tyckt att de inte hade haft en rättvis chans att kvala in. Nu kommer det att vara samma för alla med tävlingen uppskjuten ett år.

Harrington förklarar sedan dilemmat han ställs inför. Om rankingen skulle avslutas hade spelare som var formstarka i somras kunnat säkra en plats trots att tävlingen spelas först nästa år.
– Rasmus Höjgaard och Sam Horsfield spelade båda fantastisk golf i somras. Ska jag ta med de nya spelarna som kommit från ingenstans eller är det bättre att gå tillbaka till spelarna med rutin? Vad gör jag med Frankie Molinari, till exempel? Han har inte spelat. Det skulle vara så många problem som med de här extra åtta månaderna blir mycket enklare att lösa. Det är fortfarande inte enkelt men det är många saker som blir enklare när det kommer till att välja mina tre spelare.


Text: Jesper Johansson • 2020-09-29
TournyttPadraig HarringtonRyder CupTournytt
Scroll to Top