Oscar Lengdén fick inte spelet att stämma som han ville under finalronden och slutade delad femma i Irish Open.

European Tour

Lengdén efter segervittringen: ”Jag är mest besviken”

28-årige Oscar Lengdén var uppe i delad ledning under finalronden, men gick i slutändan i mål som femma.

Text: Bo Steffensen • 2020-09-27 Uppdaterad 2020-09-27

Eter en kall natt i Nordirland med temperaturer ned till fyra minusgrader lade sig dimman över Ballymena och starten på sista dagens spel av Dubai Duty Free Irish Open fick skjutas fram.

Så klockan var nästan två, lokal tid, när 28-årige Oscar Lengdén för första gången slog ut i ledarboll på Europatouren. Mycket stod på spel för svensken. En eventuell seger skulle ge drygt två miljoner kronor i plånboken, 24 världsrankingpoäng, 335 Race to Dubai-poäng och – framför allt – två säsonger med full spelrätt på Europatouren.

Men det blev en jobbig eftermiddag.
– Det är blandade känslor nu, säger Oscar Lengdén när Svensk Golf når honom på söndagskvällen.

– Jag är mest besviken. Det var en ovanlig sits att vara i. Helt plötsligt började varenda slag betyda så jäkla mycket. Jag försökte bara hålla ihop det och hitta tempot.

Han gick ut två slag efter ledande engelsmannen Aaron Rai och började starkt. Två birdies de fyra första hålen och tidigt upp i delad ledning.

Några sneda slag (som skulle följas av fler) och två bogeys senare var Lengdén tillbaka på –6 där han startade dagen och – tillsammans med Joakim Lagergren som kommit smygande bakifrån – två efter Rai, australiern Maverick Antcliff, thailändaren Jazz Janewattananond och amerikanen John Catlin med de sista nio kvar att spela.


Så tian och banans första par 5-hål. Oscar Lengdén går in på två och har en 15-metersputt för eagle. Han drar i den. Ny energi. Han är med i matchen på allvar igen.
Men problemen med det långa spelet fortsatte. Ena gången höger, nästa vänster. Lengdén fick slita. Det fina närspelet och puttningen håller honom kvar.

– Jag träffade ju fairway på elvan direkt och då kände jag plötsligt att jag hade självförtroende. Men jag var helt ur synk med underkroppen de sista nio. Järnspelet funkade inte. Det jobbiga var att jag fick kämpa så hårt för mina par, säger han.

Bogey på tolvan följs av en bogey på fjorton. Samtidigt gör John Catlin birdie några hål längre fram och Lengdén är nu tre efter med fyra hål kvar att spela.

Han drar i en ny långputt för birdie på femton – och har återigen skapat sig en möjlighet. Men tåget går ifrån honom direkt efter ytterligare en sned drive. In i skogen. Ny bogey.

John Catlin, som nyligen vann på Valderrama, avslutar med tre birdies de sista fyra hålen, går runt på 64 slag, slutar tio under par totalt och tar sin andra ET-seger på tre veckor.

Oscar Lengdén landar på par för dagen och delar till slut femteplatsen med Joakim Lagergren, bägge sex under par.

– Jag gick ju så klart för att vinna men en femteplats här ute är väldigt bra. Det är jag väldigt nöjd med och kommer nog att var det om ett tag också. Jag har inte varit så här nervös på väldigt länge. Det är väldigt påfrestande att spela golf under sådana här förhållanden.

I normala fall innebär en topp 10-placering en plats i kommande veckas tävling för den som inte redan är inne i fältet och denna gång är det inte vilken tävling som helst runt hörnet. Nästa vecka spelas penningstinna Rolextävlingen Scottish Open.
Men Oscar Lengdén kommer trots femteplatsen inte med där.

– Nej, jag missade den med putten på sista hålet tyvärr. Under dessa tider vill de strama åt det lite så de hade bara en plats eftersom det dessutom är en sådan stor tävling. Maverick Antcliff som jag spelade med, som för övrigt var väldigt trevlig, knep den platsen. Det var synd, det hade varit väldigt skoj att spela nästa vecka, säger Oscar Lengdén.

Den delade femteplatsen är värd 485 000 kronor. Oscar Lengdén får även med sig något annat hem.

– Jag antar att jag är några erfarenheter rikare nu så det är bara att lära sig av detta och bli ännu starkare. Det är för tidigt att dra några slutsatser men jag hade en ruskigt dålig dag och gick på par i ledarboll under de här förhållandena så det är jag ändå nöjd med, avslutar han.

Klicka här för att se hela ledartavlan i Irish Open.


Text: Bo Steffensen • 2020-09-27
TournyttAaron RaiEuropean TourJoakim LagergrenJohn CatlinOscar Lengdén
Rulla till toppen