Oscar Lengdén är peppad för sin första ledarboll på Europatouren. Sen tidigare har han bland annat två CT-segrar på meritlistan. /Foto: Getty Images

European Tour

Lengdén i ledarboll på Irland

Oscar Lengdén går ut i ledarboll sista ronden i Irish Open. – Det kommer att vara en erfarenhet som jag kan ta med mig resten av livet, oavsett hur det går, säger han till Svensk Golf.

Text: Bo Steffensen • 2020-09-26

Oscar Lengdén har framförallt spelat på Challengetouren de senaste åren, där han i fjol slutade topp-45 på rankingen och säkrade ett gäng starter på Europatouren 2020. De senaste fyra åren har han fått spela 18 Europatourtävlingar. Som bäst har det blivit en femteplats (Czech Masters 2017).

På söndagen går han, för första gången, ut i ledarboll på Europatouren när Dubai Duty Free Irish Open i nordirländska Ballymena ska avgöras.

– Skoj, då får man ju se sig själv på tv, haha. Det ska självklart bli roligt att ta sig an utmaningen att spela i ledarbollen. Och jag ska vara en seg jäkel att slå i morgon, säger Oscar Lengdén till Svensk Golf.

Lengdén (-6) är två slag efter ledande Aaron Rai (-8), ett efter Maverick Antcliff (-7) – söndagens spelkamrater.
Skulle Oscar Lengdén vinna förändras hans golftillvaro radikalt. Då skulle han exempelvis ha full spelrätt på Europatouren framöver.

Hur tänker du inför söndagen?
– Jag ska bara försöka sätta upp en siffra i huvudet och spela mot den i stället för att spela mot fältet. Jag tycker ju att det känns riktigt bra för tillfället så för mig handlar det mer om att fokusera på rätt grejer. Men jag ska banne mej gå för vinst för jag vet ju hur mycket en vinst betyder. Jag vill verkligen vinna det här.

En nyckel blir spelet från tee, att träffa fairway. Ruffen är trög och hög på Galgorm Spa & Golf Resort. Det blåste dessutom hårt de första dagarna så inför söndagen är endast 17 spelare under par totalt.

– Ruffen är tuff. Missar man fairway kan det bli att man bara kan hugga ut någonting. Så det är viktigt att träffa fairway från tee men det är ju min styrka så det känns ju bra. Kollar man på tidigare statistik så har jag varit bra från tee länge och det är så klart en trygghet. Det är en tajt bana med extremt snabba greener och väldigt tuffa pinnplaceringar, säger Oscar Lengdén.

Kommer du att kunna sova i natt?
– Det tror jag. Jag har ju faktiskt spelat 27 hål i dag så jag är rätt trött i kroppen, skrattar Lengdén.

Ytterligare två svenskar ligger bra med. Joakim Lagergren och Rikard Karlberg, som slog till med lördagens bästa rond (65 slag, -5) delar elfteplatsen på tre under par. De är fem slag efter ledande Rai.

Klicka här för att se hela ledartavlan.

LÄS MER: Svensken tvungen att avbryta tävlingen – trots negativt coronatest


Text: Bo Steffensen • 2020-09-26
TournyttEuropean TourJoakim LagergrenOscar LengdénRikard Karlberg
Scroll to Top