Bryson DeChambeau med US Open-pokalen, som han vann i överlägsen stil. Foto: Getty images

US Open

McIlroy menar att Bryson utnyttjar reglerna: ”Briljant”

En viktig lärdom under sin golfkarriär är att lära sig spela MED reglerna. Bryson DeChambeau gör det till fullo, vilket Rory McIlroy imponeras av.

Text: Jesper Johansson • 2020-09-21

Med sex slag lyckades Bryson DeChambeau vinna US Open på Winged Foot. Amerikanen var överlägsen på den svåra banan norr om New York men han visade inte klass på det sätt man tänker sig att en US Open-vinnare ska göra.

Med tjock ruff, snabba och ondulerade greener ”ska” Bryson DeChambeau inte kunna vinna då han hade en period under tävlingen då han träffade 4 av 21 greener. Trots det stod han där på den 18:e greenen och tog emot pokalen efter 72 spelade hål.

En av de spelare som ansåg att DeChambeaus seger var oväntad är Rory McIlroy. Efter sin sista rond på 75 slag som innebar att han slutade delad åtta sa nordirländaren så här:
– Jag vet inte var man ska säga eftersom det där är precis tvärtemot det man tror att en US Open-vinnare gör. Men han har hittat ett sätt. Men det är inte hur jag såg att man skulle spela den här banan, spela den här tävlingen. Det är nästan svårt att begrip vad som hänt, sa McIlroy efteråt.

Sedan Bryson DeChambeau blev proffs 2016 har han gjort sig känd som en spelare som experimenterar. Han spelar med lika långa järnklubbor för att på så sätt bara ha en sving. Han har testat att putta med puttern på sidan av kroppen. Han har tagit reda på hur bollen reagerar om den är blöt jämfört med hur den är torr. Bryson DeChambeau har gjort mycket, men hans kanske mest imponerande förändring var den som skedde från och med Hero World Challenge i december 2019 och några månader framöver.

Bryson DeChambeau la på sig enorma mängder vikt vilket innebar att han ökade längden från tee.
Men bara för att han nu slår bland de längre på touren var han inte den som slog längst på Winged Foot. Faktum är att han var den som snittade sjunde längst från tee.

Men McIlroy tror att DeChambeaus första majorseger beror på något annat, hans ständiga strävan efter att utnyttja reglerna till max och hårt arbete.
– Jag tycker det är briljant och jag tycker att han har tagit en fördel av var golfen befinner sig just nu. Oavsett om det är bra eller dåligt är det vad som hänt. Sättet han tar sig an spelet, med sin putteknik och allt… Det är så spelet ser ut just nu.
– Jag säger inte att det är rätt eller fel. Han utnyttjar bara var sporten befinner sig för tillfället, sa Rory McIlroy efter ronden.


Text: Jesper Johansson • 2020-09-21
TournyttBryson DeChambeauRory McIlroyTournyttUS Open
Scroll to Top