Henrik Stenson hade problem med greenerna under torsdagen. Foto: Getty images

US Open

Stenson menar att greenerna är byggda för en annan tid

Efter sitt torsdagsvarv sa Henrik Stenson vad han tyckte och tänkte om Winged Foots greener, som är byggda för en annan hastighet.

Text: Jesper Johansson • 2020-09-18

Många av Henrik Stensons kollegor spelade fin golf under torsdagsronden på Winged Foot. Men för svensken gick det lite trögare.

På torsdagen blev det en bland annat en förödande trippelbogey som ställde till det. Men trots den missen känner Stenson att spelet är helt okej. Man kanske inte ska ha för höga förväntningar om man spelar sin tredje tävling på över sex månader.
– Dagen var inte så illa. Det var några höjdpunkter i det långa spelet men det blir att gå till rangen efter lunch. Jag har inte spelat så mycket golf på sistone. Jag kan inte förvänta mig att vara på topp men självklart hade jag större förväntningar på mig själv än vad jag klarade av idag, sa Stenson efter sin rond.

Svensken är fyra över par och på en delad 92:a plats. Utan de största misstagen skulle han varit betydligt högre upp på ledartavlan. Men det kanske finns en anledning till den höga scoren – utöver hans egna spel. Winged Foot spelades mjukt. Utöver det? Greenernas lutning.
– Det är en gammal bana. Greenerna är 100 år gamla. Jag vet att de blivit restaurerade till hur de såg ut en gång i tiden när det var nio på stimpen. Inte 13 som det var idag.
– Puttningen är extremt svår. Jag skulle säga att det är svårare här än på Augusta. Det är också bara början på veckan. Man kan göra det här mycket svårare och om det blir hårdare och snabbare kommer det knappt att finnas en flaggplacering. Det här är en utmaning.

Och så var det de mjuka greenerna som ställde till det också. Med den stora lutningen och snabba underlaget i kombination med mjuka greener blev klubbvalen extremt svåra.
På hål 16 missade jag fairway till höger. Jag slog fram bollen och hade då 80 meter kvar. Med tanke på hur mycket greenerna lutar kan jag inte slå min 58°-wedge eftersom den kommer landa och spinna tillbaka 18 meter. Och jag kan inte slå en vanlig 52°-wedge heller eftersom det innebär samma problem.
– Så jag bestämde mig för att slå ned på bollen med en 52°-wedge och den landade längst bak på greenen och studsade över till en plats där jag var helt död. Jag slog ett floppslag och såg bollen rulla hela vägen till framkant av green och treputtade därifrån för en fin liten sjua, sa Stenson.

Det är sannerligen inte lätt att spela Winged Foot…


Text: Jesper Johansson • 2020-09-18
TournyttHenrik StensonTournyttUS OpenWinged Foot GC
Scroll to Top