Mirim Lee vann sin första major i ANA Inspiration efter att ha slagit i tre chippar sista ronden // Foto: Getty Images

ANA Inspiration

Efter osannolika vändningen – Mirim Lee vann ANA Inspiration

Tog sin första major efter fantastisk uppvisning runt greenerna.

Text: Martin Strömberg • 2020-09-14 Uppdaterad 2020-09-14

Det blev en högdramatisk och i vissa stycken fullständigt osannolik avslutning av ANA Inspiration.

Under nästan hela slutronden stod kampen om segern mellan 22-åriga amerikanskan Nelly Korda och hennes ett år äldre kanadensiska kollega, Brooke Henderson. De bytte ledning och initiativ under hela ronden och trots att sydkoreanskan Mirim Lee aldrig var avsågad hade hon heller aldrig riktig närkontakt.

Förrän det verkligen behövdes.

Lee var två slag bakom Korda när hon slog ut på det 72:a hålet, Dinah Shores klassiska 18:e hål. Inför tävlingen hade arrangörerna byggt en stor blå vägg bakom ögreenen, väggen kom att spela en avgörande roll under avslutningen då den stoppade både Lees och Hendersons bollar från att studsa vidare fritt ner i vattnet.

Många spelare använde väggen som ett stopp för slag de annars förmodligen aldrig hade valt.

Efter att Lees andraslag bromsats av väggen chippade hon i för en eagle som tog henne jämsides med Korda på 15 under par och Lee skakade på huvudet som om hon inte trodde sina ögon.

Då hade hon redan tidigare under ronden sänkte två långa chippar på hål 6 och hål 16.

– Jag ville bara chippa in och göra birdie och så gick den i. Jag hade väldigt mycket flyt idag och det var egentligen den dagen då jag fick kämpa mest, inte så många av mina slag gick dit jag ville, sa en överraskad Lee, via tolk.

Korda hade dock fortfarande chansen att göra birdie på sista hålet men hennes drive missade fairway med ett par meter och hon tvingades nöja sig med ett par efter att ha lagt upp andraslaget. Henderson smet in i särspelet via en birdie på 72:a hålet.

Väl där avgjorde Lee på första särspelshålet via en birdie utan att använda väggen. Henderson lyckades inte sätta sin tvåmetersputt för birdie och fortsatt spel och inte heller Korda kunde matcha Lee efter att ännu en gång missat fairway.

– De två missade utslagen kostade mig men mitt spel är på väg i rätt riktning och det är bara att gratulera Mirim och gå vidare, sa Korda.

För den 29-åriga sydkoreanskan var segern i ANA hennes fjärde på LPGA-touren men den första majorn.

– Jag är överraskad men jag trodde att jag kunde vinna hela tiden och jag behandlar alla tävlingar lika oavsett om det är en major vilket tar bort den del press, jag blev aldrig nervös.

Efter segern gjorde Lee och caddien det traditionella hoppet i Poppie´s Pond men Lee kände sig inte helt bekväm med att bada efter segern.

– Jag tyckte att det såg lite djupt ut och tvekade lite grann, skrattade segraren.

För svensk del blev Linnea Ström bäst på en delad 32:a plats på två under par. Anna Nordqvist (+1) slutade delad 44:a, Madelene Sagström (+3) delad 57:a och Pernilla Lindberg (+13) delad 74:a.


Text: Martin Strömberg • 2020-09-14
TournyttANA InspirationAnna NordqvistBrooke HendersonLinnea StrömLPGA TourMadelene SagströmMirim LeeNelly KordaPernilla LindbergTournytt
Scroll to Top