Shinnecock Hills GC. Klassisk US Open-mark på Long Island. Foto: Getty images

US Open

5 tuffaste US Open-banorna

Det är äntligen dags för årets US Open, som i vanlig ordning kommer stå för en tuff utmaning för spelarna. Winged Foot, som är veckans spelplats, är en av de fem svåraste banorna mästerskapet spelats på.

Text: Eric Franzén & Oskar Åsgård • 2020-09-14 Uppdaterad 2020-09-14

En gång om året klistras vi framför teven för att se världens bästa spelare dra djupa suckar och tålmodigt mata in par efter par. Herrarnas US Open är i sina allra bästa stunder golfens mest välregisserade och utdragna mentala kraftprov. Samtidigt är detta (tack och lov) inte en önskad mall för all tourgolf, utan ett välkommet tillfälligt avbrott från den birdiestinna tourlunken. Men då vill vi också ha prövande drivar mot mikroskopiska landningsytor omgiven av knähög ruff, långa järn in mot smällhårda, uttorkade greener och en majorvecka som kantas av både exceptionella slag och desperat frustration. Om ett par veckor, 17–20 september, avgörs årets US Open, på Winged Foot Golf Clubs västra bana. Här listar vi mästerskapets fem tuffaste banor!

Winged Foot Golf Club. Foto: Getty images

Winged Foot GC (West Course), New York

Årets värdbana för US Open har krupit avgrundsdjupt in i spelarnas huvuden vid flera tillfällen. Fråga bara Phil Mickelson, som dribblade bort segern i 2006 års upplaga med den skakigaste av skakiga dubbelbogeys på det 72:a hålet. Men A W Tillinghasts skapelse har aldrig spelats tuffare än under 1974 års US Open, som inofficiellt benämns som “massakern på Winged Foot”. Merparten av spelarna i fältet var rasande på arrangören USGA redan efter inspelsvarven efter att de plattats till av den extremt långa och tjocka ruffen samt de galet snabba greenerna. Något Jack Nicklaus fick känna på när han inledde första speldagen med att putta av första hålets green. För övrigt en torsdag där fältets snittscore landade på hisnande 77 slag. Hale Irwin var den som tveklöst bet ihop allra bäst och tröskade sig till segern med en 72-hålsscore som landade på sju över par.

Antal US Open: 5
Par: 70
Längd: 6 642 meter (US Open 2006)
Högsta segerscore: +7 (Hale Irwin, 1974)
Lägsta segerscore: –4 (Fuzzy Zoeller, 1984)


Oakmont Country Club. Foto: Getty images

Oakmont Country Club, Pennsylvania

Oakmont kan ses som urmodern för den klassiska US Open-banan och har haft mästerskapet flest gånger genom tiderna. Omutlig och ilsken ruff, besinningslöst snabba greener och de 288 gapande bunkrar som väntade under 1934 års US Open. Ett antal som visserligen reducerats med årens gång. Inför 1953 års upplaga slutade också klubbens karaktäristiska bunkerkrattor att användas av USGA, efter att flera spelare hotat med att bojkotta mästerskapet. Detta var inte direkt något du hittar i trädgårdsskjulet, utan ett diaboliskt redskap med decimeterlånga tjocka triangulära tänder som skapade djupa fåror och rent ångestdrypande bunkerlägen som följd. Ben Hogan tackade och bockade genom att segra på fem under par, och lägga grunden till den historiska trippel där han vann The Masters, US Open och The Open under ett och samma år. En bragd som Hogan fortfarande är ensam om.

Antal US Open: 9
Par: 70
Längd: 6 633 meter (US Open 2016)
Högsta segerscore: +13 (Tommy Armour, 1927)
Lägsta segerscore: –5 (Ben Hogan, 1953, Johnny Miller, 1973, Ernie Els, 1994)


Oakland Hills CC. Foto: Getty images

Oakland Hills CC (South Course), Michigan

En synnerligen välanvänd mästerskapsbana de senaste 100 åren, som utöver sex upplagor av US Open även stått värd för tre PGA Championships och ett Ryder Cup. Mest omtalad är den dock för 1951 års US Open. Det här var den första upplaga av mästerskapet där USGA ihop med klubben designade om en bana för att göra den svårare inför US Open. Inhyrda arkitekten Robert Trent Jones skapade ett bokstavligen monstruöst test. Ingen spelare gick under par de första två ronderna. På lördagseftermiddagen, i den fjärde och sista ronden, spelade Ben Hogan ett av de finaste varven i US Opens historia. Hans 67-rond (-3) var tävlingens lägsta score med två slags marginal och gav honom segern på sammanlagt sju över par. ”I’m glad I brought this course – this monster – to its knees.”, löd Hogans klassiska citat efter finalronden.

Sam Snead kallade redan inför mästerskapet Oakland Hills södra bana för en ”mardröm” och konstaterade att ”vi måste spela den, men vi måste inte tycka om den”.

Antal US Open: 6
Par: 70
Längd: 6 377 meter (US Open 1996)
Högsta segersccore: +9 (Cyril Walker, 1924)
Lägsta segerscore: –2 (Steve Jones, 1996)


The Olympic Club. Foto: Getty images

Olympic Club (Lake Course), Kalifornien

1955 års US Open på Olympic Club är mest känt för att det var scenen för en av mästerskapets största skrällar, när okände klubbtränaren Jack Fleck från Iowa besegrade självaste Ben Hogan i särspel över 18 hål. Rolig kuriosa är att Fleck spelade med klubbor som bar Hogans varumärke.

Men mästerskapets första besök på Olympic Club utmärker sig också för hur svårspelad banan visade sig vara. Hogan och Fleck var sju över par efter 72 hål. Närmast därefter var Sam Snead och Tommy Bolt, tolv över par. Ner till femte plats skilde ytterligare tre slag.

Banans försvar? En heltäckningsmatta med ogenomträngligt rajgräs som vaktade utanför den finklippta delen av spelfältet. ”Inte ens världens starkaste man kan slå bollen tre meter från vissa ruffpartier här” konstaterade Sam Snead.
Vid US Opens senaste besök på Olympic 2012 var ingen spelare i fältet under par efter 72 spelade hål.

Antal US Open: 5
Par: 70
Längd: 6 556 meter (US Open 2012)
Högsta segerscore: +7 (Jack Fleck, 1955)
Lägsta segerscore: –3 (Scott Simpson, 1987)


Shinnecock Hills Golf Club. Foto: Getty images

Shinnecock Hills Golf Club, New York

Retief Goosens fyra under par 2004 må vara den lägsta segerscoren på Shinnecock Hills GC, men han var en av bara två spelare under par efter 72 hål och det årets US Open är nästan mest ihågkommet för hur USGA helt förlorade kontrollen över banan. Greenerna blev så hårda och snabba att det sjunde hålet blev helt ospelbart. Flera i fältet siktade medvetet på greenbunkern eftersom ett slag som landade på greenen inte hade en chans att stanna. Det gick så långt att USGA fick vattna ett antal greener under pågående finalrond för att göra banan spelbar. Redan från start är banan svår med sina upphöjda, vindutsatta greenområden med elaka avrinningsytor. Lägg till det att USGA även vid senaste besöket här, för två år sedan, tog banan till gränsen sett till hårdhet och snabbhet och Shinnecock förblir en av de tuffaste US Open-utmaningarna som går att finna.

Antal US Open: 5
Par: 70
Längd: 6 800 meter (US Open 2018)
Högsta segerscore: +1 (Brooks Koepka, 2018)
Lägsta segerscore: –4 (REtief Goosen, 2004)


Text: Eric Franzén & Oskar Åsgård • 2020-09-14
TournyttOakmont CCTournyttUS OpenWinged Foot GC
Scroll to Top