Rory McIlroy är nybliven pappa, vilket enligt en märklig teori ökar hans vinstchanser. Foto: Getty images

Blöjfaktorn aktiverad

Udda teorin ger McIlroy ovanligt stor vinstchans

Så fort Rory McIlroy ställer upp i en tävling har han en god vinstchans. Om man dessutom adderar blöjfaktorn. . . ja, vem ska då kunna stoppa honom?

Text: Jesper Johansson • 2020-09-04

Det är dags för tourens spelare att akta rygg. Rory McIlroy har nämligen precis blivit pappa, vilket innebär att han har en stor chans att vinna kommande veckor.

Det låter ju konstigt men den brittiska ekonomen Keith Elliott har skrivit en hel bok om ämnet. Han kallar det ”The Nappy Factor” – blöjfaktorn – och även om han skrev The Golf Form Book år 1996 är han fortfarande säker på att teorin håller.

Hans teori är inte helt tagen ur luften, utan baserad på riktig statistik. När boken skrevs använde han sig av spelare som Jack Nicklaus, Arnold Palmer, Greg Norman och Nick Price för att nämna några spelare som spelade bättre efter att ha blivit pappa. Framför allt ska spelarna göra bättre ifrån sig om det är deras första barn.
– Jag vet inte varför men faktorn är ännu starkare om det är en son som föds. Nu har Rory fått en dotter men med tanke på hans personlighet är jag säker på att teorin håller, säger Elliott till The Telegraph.

Rory och Erica McIlroy fick sin dotter i måndags vilket innebär att timingen knappast kan bli bättre, då US Open snart ska spelas. Några månader senare är det dags för The Masters. Kanske kan det här vara det som får honom att ta sig över segertorkan i majors som hållit i sig sedan 2014.

LÄS MER: McIlroy har blivit pappa – spelar ändå finalen

Elliott exemplifierar sin teori genom att ta upp Danny Willetts seger i The Masters 2016, bara dagar efter att han fått sin första son. Elliott berättar också att en viss spelare har gjort sin egen matematik på ämnet, nämligen Bryson DeChambeau.
– Jag har inte längre koll på siffrorna men jag har hört att Bryson DeChambeau nyligen berättat att han räknat på procenten från spelare som precis blivit fäder och att siffran är onormalt hög, säger Elliott.


Text: Jesper Johansson • 2020-09-04
TournyttPGA TourRory McIlroyTournyttUS Open
Scroll to Top