TYskan Sopåhia Popov höll undan och tog sin första majorseger på Royal Troon // Foto: Getty Images

LPGA Tour

Tyska jätteskrällen – Sophia Popov vann British Open

Rankad 304:a i världen – nu är Popov majorsegrare.

Text: Martin Strömberg • 2020-08-23 Uppdaterad 2020-08-24

Det var nog inte många som trodde att tyska Sophia Popov, rankad 304:a i världen, skulle klara av pressen under sista ronden av Women´s British Open.

Men efter en bogey på första hålet höll sig Popov iskall och gjorde inga fler bogeys förrän på sista hålet, och då var segern redan klar för 27-åringen.

Tyskan, som egentligen inte har någon spelrättighet på LPGA-touren och håller till på Symetra-tour till vardags, har heller aldrig vunnit på någon större tour och har från och till haft funderingar på att avsluta karriären.

Sophia Popovs majorseger på Royal Troon är verkligen en riktig saga efter många års kamp mot nerver, dåliga resultat och knappt missade kvalskolor // Foto: Getty Images

Hon tog sig in i Women´s British Open via en niondeplats i Marathon Classic för en månad sedan.

Under slutronden på Troon spelade hon periodvis som i trans och puttade strålande, hon såg verkligen inte tagen ut förrän på sista green.

– Jag kan knappt få fram ett ord. Jag är så lycklig och glad att jag kämpat vidare, jag var nära att sluta förra året. Jag var mycket lugnare under dagen än jag kunnat tro och det var först på 17:e hålets green som jag började känna av spänningen, sa en överlycklig Popov.

Det blev 68 slag sista ronden och segermarginalen ner till tvåan, thailändskan Jasmine Suwannapura, blev två slag och en mycket rörd tyska fick putta i sista putten från en decimeter innan hon överöstes med champagne av gratulerande kollegor.

För tre veckor sedan gick Popov caddie åt Annie van Dam på LPGA-touren och nu är hon majorsegrare. Popov vann 675 000 dollar, tidigare i karriären hade hon spelat in cirka 108 000 dollar och Popov får vid sidan av diverse rankinglyft dessutom majorsegrarkategori på LPGA-touren under fem år.

– Det är otroligt att sådana här saker händer i golfens värld. Jag råkade ha mitt livs bästa vecka och så här bra har jag förmodligen aldrig spelat tidigare, sa Popov.

Dani Holmqvist blev bästa svenska spelare på en delad 29:e plats på sju över par totalt, 14 slag bakom segrande Popov.

Anna Nordqvist avslutade med 74 slag och slutade delad 32:a, Pernilla Lindberg med 70 slag för en delad 45:e plats. Johanna Gustavsson hade 70 slag även hon och slutade på 71:a plats medan Camilla Lennarth hade 74 sista dagen och delade 72:a plats.


Text: Martin Strömberg • 2020-08-23
TournyttDani HolmqvistJasmine SuwannapuraLadies European TourLPGA TourRoyal Troon GCSophia PopovTournytt
Scroll to Top