Alex Norén, Tiger Woods och Justin Thomas är alla med i veckans slutspelstävling i Boston. Foto: Getty images

PGA Tour

Så fungerar FedEx Cup-slutspelet

En märklig PGA tour-säsong börjar närma sig sitt slut. I veckan inleds slutspelet. Men hur funkar det egentligen? Här är en sammanfattning.

Text: Jesper Johansson • 2020-08-18

I veckan spelas Northern Trust på PGA Tour, vilket innebär att FedEx Cup-slutspelet inleds.

De 125 bästa spelarna under grundsäsongen har tagit sig vidare till slutspelet som inleds på TPC Boston.
Patrick Reed är regerande mästare, även om tävlingen förra året spelades på Liberty National.  

Slutspelet är uppdelat på tre tävlingar. Först ska alltså veckans Northern Trust spelas. Därefter kommer de spelare som då är rankade topp-70 i FedEx Cup ta sig vidare till BMW Championship som i år spelas på Olympia Fields Country Club i delstaten Illionois.

Även då ska startfältet krympa. Till finalen kommer endast de 30 bästa spelarna under säsongen få delta. Tour Championship spelas som vanligt på East Lake i Atlanta, Georgia.

Poängsystemet
I en vanlig tourtävling får vinnaren av en PGA Tour-tävling 500 FedEx Cup-poäng. I vanliga fall dubblas den siffran til slutspelstävlingarna men på grund av coronapandemin har PGA Tour beslutat att de första två tävlingarna kommer ge 1 500 poäng till vinnaren.
I och med det är det många spelare som fortsatt har chansen att ta rejäla kliv på rankinglistan.

I tourfinalen används inte poäng. Istället får spelarna en förbestämd score mot par. Ledaren inleder Tour Championship tio under par. Tvåan är åtta under par och så vidare. Här är inledande scoren i Tour Championship:

Position inför Tour ChampionshipInledande resultat
1–10
2–8
3–7
4–6
5–5
6–10–4
11–15–3
16–20–2
21–25–1
26–30Par

Spelare i toppen
Inför slutspelet är det, som vanligt, stjärntätt i toppen. Justin Thomas, som under säsongen vunnit vid tre tillfällen, är i ledning med totalt 2 458 inspelade poäng. Världstvåan har därmed en 556 poäng stor ledning ned till tvåan – Collin Morikawa, som nyligen vann PGA Championship.

Här är topp 10 och deras poäng från Justin Thomas

Justin Thomas0
Collin Morikawa556
Webb Simpson580
Bryson DeChambeau801
Sungjae Im825
Patrick Reed1 032
Daniel Berger1 111
Rory McIlroy1 131
Brendon Todd1 142
Jon Rahm1 163

Stjärnor som missar slutspelet
Eftersom det bara är de 125 bästa spelarna som tar sig till slutspelet får flera stjärnor helt enkelt vänta på en ny chans nästa säsong. En av dem är Henrik Stenson. Svensken har sedan coronapandemins stoppande av proffsgolfen bara spelat vid två tillfällen och har inte lyckats spela ihop tillräckligt med poäng för att vara med i veckans Northern Trust. Stenson är på plats 201.
Andra stjärnor som missar slutspelet är bland annat Rafa Cabrera Bello, Matt Wallace, Jim Furyk och Sergio Garcia.

Svenskhoppen
I slutspelet kommer vi få se två svenska spelare: Alex Norén och Henrik Norlander.
Norén är inför den första tävlingen på plats 78 och måste därför spela bra för att ta sig vidare till nästa slutspelstävling.
Norlander är på plats 68, vilket innebär att han just nu är på rätt sida nästa slutspelsgräns – men trots det kommer han behöva spela bra för att med säkerhet även få åka till Olympia Fields Country Club.


Text: Jesper Johansson • 2020-08-18
TournyttAlexander NorenCollin MorikawaHenrik NorlanderHenrik StensonJustin ThomasPGA TourTournytt
Scroll to Top