Brooks Koepka har talat ut om sina egna kommentarer under förra veckans PGA Championship. Foto: Getty images

Tournytt

Brooks Koepka efter kritiken: ”Jag är inte som alla andra”

Efter några illa valda ord fick Brooks Koepka motta kritik under förra veckans PGA Championship. Nu säger amerikanen att han inte ville trampa på någons tår, utan att han snarare är missförstådd.

Text: Jesper Johansson • 2020-08-13 Uppdaterad 2020-08-13

Brooks Koepka lyckades inte ta sin tredje raka PGA Championship-titel förra veckan. Trots det fick han mycket uppmärksamhet på söndagen. Anledningen var inte hans spel, som verkligen inte räckte för att vinna en major, utan snarare för de kommentarer han gjorde under lördagskvällen. Bland annat ansågs han kritisera sina medspelare generellt och Dustin Johnson specifikt.
– Många av de som är på ledartavlan, jag tror inte de vunnit. Jag antar att Dustin Johnson har vunnit en gång. Jag känner inte till de andra spelarnas facit, sa Koepka.

Efter 54 spelade hål var Koepka två slag bakom Dustin Johnson. Däremellan befann sig Cameron Champ och Scottie Scheffler. Tillsammans med Brooks Koepka, sju under par, var Paul Casey och Collin Morikawa – som till slut vann majortävlingen.

En av de personer som tyckte Brooks Koepka var respektlös var Rory McIlroy. Under söndagskvällen, efter sin avslutande rond i majorn, ställde sig nordirländaren i Dustin Johnsons hörna.
– Det kändes som ett lite för hårt slag mot någon som vunnit 21 PGA Tour-tävlingar, vilket är tre gånger mer än Brooks Koepka, sa McIlroy.

Brooks Koepka har nu talat med Golfweek om vad han sa och förklarar vad han menade med sin kommentar.
– Jag hade helt ärligt ingen aning vilka spelare som var där uppe på ledartavlan. Jag fokuserade bara på Dustin Johnson som var där uppe. Jag kollar aldrig på spelarna runt mig eller under mig, utan bara högre. Så jag ångrar kommentaren om spelarna runt mig på ledartavlan, säger Koepka.
– Det jag försökte säga var att jag inte visste vilka spelare jag hade runt mig. Jag skulle använt mig av andra ord och inte bara fokuserat på Dustin Johnson.

30-årige Koepka har inte sedan tävlingen kommunicerat med Dustin Johnson och säger till Golfweek att han inte heller planerar att göra det. En sak vi lärt oss om Brooks Koepka är att han alltid, oavsett situation, ser sig själv som en vinnare. Det här gör att han då och då framstår som dryg och självupptagen. Det här är Koepka själv medveten om – men menar att det beror på hans umgänge under uppväxten och var han kommer ifrån.
– Jag är inte den typiska golfgrabben. Vi passade aldrig in på de fina golfklubbarna. Jag skulle väl inte säga att jag inte passar in – men jag trivs definitivt inte som bäst ute på touren, om vi säger så.

Golfweeks reporter, Eamon Lynch, frågade också Brooks Koepka om spelaren har problem med att golf i mångt och mycket bygger på gentlemannamässiga värderingar och att reaktioner och uttalanden kan få en för stor reaktion. Koepka höll delvis med.
– Jag är inte som alla andra. Jag är väldigt tävlingsinriktad, eldig. Jag snackar skit om andra på ett väldigt olikt sätt många andra gör det på. Samtidigt porträtteras jag ofta som en elak person på grund av mitt sätt, vilket jag är helt okej med. Jag kan tåla det.
– Om jag har fel vill jag att folk säger det till mig. Jag förstår att vi lever i känsliga tider och jag tycker att vissa personer är lite för känsliga oavsett. Så säg åt mig om jag är för hård mot någon, jag kan ta det. Jag är en stor pojke nu och professionell som person.


Text: Jesper Johansson • 2020-08-13
TournyttBrooks KoepkaDustin JohnsonPGA TourRory McIlroyTournytt
Scroll to Top