Dustin Johnson är för fjärde gången i karriären i ledningen i en major med en rond att spela. Hittills har han aldrig vunnit från den positionen. /Foto: Getty Images

PGA Championship

DJ leder ensam – kan han putsa sitt tunga majorfacit?

Dustin Johnson tog över ledningen på TPC Harding Park med en utmärkt 65-rond. Nu har han drömläge att vinna karriärens andra majortitel.

Text: Oskar Åsgård • 2020-08-09 Uppdaterad 2020-08-09

Dustin Johnson har spelat 42 majors hittills i karriären. Han har varit topp-10 hela 17 gånger, varav nio topp-5 och en seger.

I mångas ögon borde han ha vunnit fler.

På söndag har han skaffat sig ett drömläge att öka på talet i majorsegerkolumnen. Amerikanen leder nämligen fältet i PGA Championship efter en strålande 65-rond på lördagen.

Johnson rullade i hela åtta birdies tredje ronden. Nyckeln? En glödhet putter.

36-åringen var oerhörda 4,93 slag bättre än resten av fältet enbart på greenerna under tredje varvet. Hans bästa puttningsinsats i PGA Tour-sammanhang på över tio år.

– Jag spelade riktigt bra. När jag gav mig bra birdiechanser så rullade jag i puttarna. Jag var väldigt bekväm med puttern och slog många bra puttar. Jag gick tillbaka till min gamla Spiderputter nyss som jag har vunnit ganska många tävlingar med och känner mig bekväm med den, sa Dustin Johnson till pressen efter ronden.

Johnson är nio under par sammanlagt och leder ett slag före duon Scottie Scheffler, även han med en 65-rond på lördagen, och långtslående Cameron Champ, 67 (-3) på lördagen.

Det här är fjärde gången Johnson leder en major efter 54 hål. Hans facit hittills i den situationen?

Noll segrar.

Faktum är att han aldrig lyckats gå under par från den sitsen i någon av sina tidigare tre försök.

US Open, Pebble Beach, 2010: 82 slag (+11), slutade delad åtta.
US Open, Chambers Bay, 2015: 70 slag (par), slutade delad tvåa.
US Open, Shinnecock Hills, 2018: 70 slag (par), slutade trea.

– Vid de tillfällena var jag definitivt yngre. Jag har varit här ute ett tag nu. Jag har helt klart rutin i den här situationen vilket kommer att hjälpa imorgon. Jag har varit i jakten i majors många gånger. Jag har vunnit en major och att ha den erfarenheten kommer att vara nyttig på söndag, sa Johnson.

Hittills den här veckan har Johnson sett väldigt stark ut, att försöka dechiffrera hans formstatus de senaste veckorna är svårare.

I juni vann han sin 21:a PGA Tour-seger. Nästa tävlingen slutade han näst sist med 80-80. Tävlingen efter det bröt han efter en inledande 78-rond. Och förra veckan slutade han delad tolva i WGC-tävlingen i Memphis.

Helt klart är att han kommer att behöva spela en bra rond på söndag för att vinna sin andra majortitel. Ledartavlan är unikt packad inför söndagen med hela 17 spelare inom fyra slag från ledningen. Snittet de senaste 15 åren i PGA Championship har varit 6,5 spelare inom fyra slag inför finalronden.

– Jag behöver spela bra golf imorgon för att vinna. Det är en tuff bana, greenerna börjar bli riktigt hårda. Och snabba. Det ska blåsa igen imorgon så det kommer att spelas svårt. Jag ser fram emot utmaningen och kommer att luta mig mot den erfarenhet jag har, sa Johnson.

Kanske kommer det tuffaste hotet under söndagen från Brooks Koepka, som jagar sin tredje raka seger i PGA Championship.

Koepka hade en svängig sistania med bland annat tre bogeys i rad, men kom tillbaka starkt med birdies på 16 och 18. Han börjar finalronden två slag bakom Johnson.

Alex Norén var delad elva inför tredjeronden men tappade mark med en 73-rond (+3) och föll till delad 34:e plats.


Text: Oskar Åsgård • 2020-08-09
TournyttAlexander NorenBrooks KoepkaCameron ChampDustin JohnsonPGA ChampionshipScottie Scheffler
Scroll to Top