Jason Day har tagit sig till en delad ledning av veckans majortävling. Foto: Getty images

PGA Championship

Jason Day i delad ledning

För fem år sedan lyckades Jason Day vinna PGA Championship. Sedan dess har han haft det tufft i perioder. Men kanske har han nu hittat tillbaka?

Text: Jesper Johansson • 2020-08-07

Veckans PGA Championship är minst sagt stjärntät. I var och varannan boll finns spelare som har potentialen att vinna. I var och varannan boll finns också spelare som vunnit inom de senaste två åren.

Det finns också stjärnor som under de senaste åren snarare sett ut att vara fallande, men så visar det sig att rutin kanske är viktigare än man tror…

Efter det första varvet av veckans PGA Championship är Jason Day i delad ledning. Australiern, som tidigare var världsetta, har inte vunnit en tävling sedan 2018. Stora ryggproblem har gjort att han knappt kunnat spela.

Men något fungerar uppenbarligen nu.
Under det första varvet på TPC Harding Park lyckades Day göra 13 par och 5 birdies. Det innebar en fläckfri 65-rond, –5. 65 slag gör att Jason Day är delad etta efter 35 procent av veckans major. Med honom där uppe finns Brendon Todd.
– Jag har jobbat hårt under mina lediga veckor och då framför allt med puttningen som nu börjar hitta tillbaka till var den en gång var. Puttningen har varit en styrka i min karriär och jag känner hur jag blir bättre där, sa Day efter öppningsronden där han tjänade 1,8 slag mot övriga fältet på greenerna.

De stora skadeproblemen har gjort att Jason Day inte bara fysiskt haft det tufft. Han har också varit mentalt tröttkörd.
– Jag har fått nog av att tycka synd om mig själv, vilket är så enkelt att göra i den här sporten eftersom den är så mentalt påfrestande. Det är lätt att skylla på allt utom dig själv men ibland gäller det att dra på sig byxorna och gå vidare, sa Day efter ronden.

Att Jason Day är i delad ledning av PGA Championship borde inte komma som en överraskning. Australiern har under sina tre senaste starter slutat delad sjua, delad fyra och delad sexa.
– Känslan från mina tre senaste starter har liksom hittat in i den här veckan. För första gången på länge känner jag att det är roligt att åka till golfbanan. Tidigare har jag ifrågasatt om jag verkligen har lust att spela golf.
– Helt ärligt är jag nu alltid jättesugen på att ta mig till golfbanan och tävla, sa Jason Day.


Text: Jesper Johansson • 2020-08-07
TournyttJason DayPGA ChampionshipTournytt
Scroll to Top