Vackra Harding Park är värd för veckans majortävling. Foto: Getty images

PGA Championship

Harding Park – allt du behöver veta om veckans majorbana

Från PGA Tour-bana till parkeringsplats. Sedan utvecklades Harding Park till den majorbana det är i dag.

Text: Jesper Johansson • 2020-08-03

Det är dags för årets första major. PGA Championship på Harding Park Golf Club skulle egentligen spelats i maj men på grund av coronapandemin flyttades den framåt och tog istället platsen då OS-golfen skulle spelas – som inte spelas förrän 2021.

Har du koll på banan? Om inte får du här den viktigaste informationen om banan döpt efter en president.

Historia

18 juli 1925 öppnade Harding Park Golf Club. Banan är döpt efter den amerikanske presidenten Warren G Harding, som två år innan golfbanans första ronder plötsligt hade avlidit under ett besök i San Francisco. Harding var en inbiten golfare och vad passade då bättre än att hylla honom med att döpa klubben efter den framlidne ledaren av USA.

Banan ritades av Willie Watson och Sam Whiting, som också ritade klassiska Olympic Club – belägen i närheten.

Banan placerades intill sjön Lake Merced och är belägen sydöst om San Franciscos stadskärna. Snabbt blev banan berömd för sin fina layout och på 60-talet blev den ett årligt stopp på PGA Tour.
Men efter ett antal år med stjärntäta startfält valde touren att 1969 lämna anläggningen. Anledningen var att skicket på banan inte höll måttet och att klubbens faciliteter var undermåliga. Skicket skulle faktiskt bli ännu sämre under de kommande två decennierna. Harding Park ägs av San Francisco och stadens budget för att sköta om golfbanan minskade under de här åren. Faktum är att klubben knappt var spelbar under en tid och 1987 användes gräsytorna som parkering – då US Open skulle spelas på grannbanan Olympic Club.

15 år efter att klubben varit en parkeringsplats lyckades man äntligen komma fram till en kursändring. Pengar var säkrade för renovering till slut började man ändra den klassiska golfbanan 2002. Sträckningen på 6 160 meter förlängdes till 6 580. Klubbhus och drivingrange uppgraderades för att hålla tourstandard.

I augusti 2003 öppnade klubben upp för spel igen och var åter helt och hållet skött av San Franciscos parkförvaltare. Detta gjorde att PGA Tour var rädda att anordna en tävling på banan, då skicket var svårt att garantera att de höll tourstandard.

2010 gjorde dock PGA Tour en deal med San Francisco stad. Harding Park blev en TPC-bana, en Tournament Players Club. Med kraftiga rabatter för San Franciscos invånare och reducerat pris för andra boende i närområdet gick kommunen med på att låta banan skötas av TPC och så var anläggningens skötsel säkrad.

Redan innan 2010 hade dock proffstävlingarna tagit sig dit. Bland annat 2005 då en WGC-tävling spelades på banan. 2009 spelades också Presidents Cup här och 2015 spelades WGC-Cadillac Match Play på banan. Vinnaren då blev Rory McIlroy.

Så spelas den

Harding Park är belägen intill Lake Merced i San Francisco och är 6 580 meter lång. Banan har par 72 med par 36 per niohålare.

När man i början av 2000-talet renoverade banan valde man att behålla hålens sträckning så som banan såg ut när den byggdes 1925. Med stora Monterrey Cypress Trees längs med hålen får spelarna en vacker inramning som tydligt visar var man ska vara – och var du inte ska befinna dig.

Hålen är relativt simpelt uppbyggda med raka spellinjer och det finns en stor chans att spelarna under majortävlingen gör en hel del birdies. De som sköter om banan har dock försökt att göra banan tuffare genom att släppa upp ruffen rejält.

Spännande hål

Hål 3
Banans första par 3-hål spelas 167 meter och greenen är relativt stor. Inga konstigheter för spelarna förstås, men ska du vara med i tävlingen är det läge att ta vara på det här hålet och undvika den högra bunkern som är relativt djup. På snabba greener innebär det stora svårigheter om flaggan står till höger på green.

Hål 10
Spelarna kommer i veckan att behöva spela sin bästa golf från hål 9 till 12, då det under de här fyra hålen spelas tre par 5-hål. Hål 10 är en av dem.
513 meter långt och dogleg vänster gör att utslaget måste placeras i fairway för att spelarna ska kunna vara på green efter två slag.

Hål 16
Ett par 4-hål med dogleg höger där utslaget måste vara precist. Med Lake Merced som fond och två bunkrar i böjen måste spelarna antingen slå ett högt – långt – slag över träden eller helt enkelt lita på sin egen precision.

Hål 18
Det sista hålet på banan är ett par 4-hål på 427 meter. Hålet svänger åt vänster och utslaget slås över sjön. Den djärve kan ta av lite från distansen in mot green medan den som bevakar kan vara lite mer konservativ. Vad du än gör: missa inte green på vänstersidan. Det kommer kosta dig dyrt…


Text: Jesper Johansson • 2020-08-03
TournyttHarding ParkPGA ChampionshipTournytt
Scroll to Top