Ludvig Åberg har tagit MoreGolf Mastercard Tour med storm efter coronauppehållet // Foto: Göran Söderqvist

MoreGolf Mastercard Tour

Åberg: “Vill knappt veta hur många timmar jag lagt på Tiger-videos”

Drömmen om ett U.S. Open i höst finns i bakhuvudet hos succéamatören.

Text: Martin Strömberg • 2020-07-21 Uppdaterad 2020-07-21

Att vinna två proffstävlingar i rad är svårt på alla nivåer.

Att göra det som 20-årig amatör borde vara snudd på omöjligt.

Men för Eslövs Ludvig Åberg blev det verklighet då han först spelade hem Katrineholm Open by Robert Karlsson och sedan två veckor senare Barsebäck Resort Masters, båda tävlingarna ingår i MoreGolf Mastercard Tour.
Svensk Golf tog en koll med Ludvig efter den senaste tidens framgångar.

Beskriv de senaste två tävlingarna och segrarna.

– De två senaste tävlingarna har varit väldigt häftiga, kul att få komma igång och tävla igen efter ett längre uppehåll och framförallt att få spela den fina golfen jag gjort. Den första tävlingen i Katrineholm hade jag såklart förväntningar på mig själv och mitt spel men inte på samma sätt som i Barsebäck då jag var lite varmare i kläderna. Jag är stolt över mig själv hur jag hanterat båda tävlingarna rent mentalt, bland annat att få gå i ledarboll, spela ett särspel, leda tävlingen, jaga ledaren i tävlingen. Alla jättebra erfarenheter som jag kommer ta med mig i framtida tävlingar då jag förhoppningsvis kommer stå inför liknande situationer. Men såklart jätteroligt att få vinna två tävlingar i rad, något jag inte kommer att glömma.

Är du förvånad över att det gått så bra eller trodde du att du skulle kunna vinna på den nivån?

– Förvånad kanske inte är rätt ord men jag är väldigt stolt över hur jag har spelat och hanterat de två tävlingarna, dvs att kunna prestera på den nivån. Anledningen till att jag inte är förvånad är för att jag vet att jag har spelet för det, men sen är det en annan sak att få ut det i tävlingssammanhang, vilket jag är väldigt nöjd över hur jag fått. Vi har haft en del småtävlingar i samband med landslaget under Corona-uppehållet då jag märkt att jag matchar de duktiga svenska proffsspelarna.

En fokuserad Ludvig Åberg följer sitt slag under Barsebäck Resort Masters // Foto: Göran Söderqvist

Förändrar segrarna någonting hur du tänker angående din framtid med skola och när du tänkt bli proffs?

– Nej, det gör det faktiskt inte. Jag ser vinsterna mer som ett kvitto på att jag ur ett golfperspektiv gör bra grejor. Samtidigt känner jag att det fortfarande finns många saker jag vill hinna förbättra innan jag tar steget och blir proffs. Jag har en bra plan tillsammans med mina tränare och coacher som jag kommer att följa.

Hur ser resten av säsongen ut för dig?

– För min del nu väntar ett par tävlingar till på den svenska proffstouren, MoreGolf MasterCard Tour, sedan har jag planerat att spela både British Amateur och European Amateur innan det bär över tillbaka till USA igen, förhoppningsvis i mitten på September. Tanken var också spela US Amateur i Augusti men med tanke på rådande omständigheter var det inte möjligt för min del. Sedan någonstans i bakhuvudet finns såklart även drömmen om att få spela US Open senare i September. Collegesäsongen i höst är i nuläget oviss, om det blir tävlingar eller inte och hur de kommer se ut. Sista tävlingen för året kommer att bli Arnold Palmer Cup, en Ryder Cup liknande match för collegespelare mellan USA och resten av världen.

Vem tränar du med och har du förändrat något under uppehållet?

– Jag tränar med Hans Larsson, som håller till på Vasatorps GK och som även har ansvar för Riksidrottsgymnasiet i Helsingborg, där jag själv tog studenten från förra året. Vi har jobbat tillsammans sedan 2015, då jag började gymnasiet och har en bra relation. Vi har egentligen inte förändrat något på golfbanan eller på rangen utan jobbat hårt på de långsiktiga grejorna, vilket jag tror är en nyckel. Den enda stora skillnaden som jag har gjort är dock min fysträning. Det är en del av spelet som blir mer och mer väsentligt, både på proffssidan men också på amatörsidan. Det är en del som jag känt att jag behövt utveckla, inte bara för att kanske slå längre och rakare men också för att hålla mig borta från skador och möjligheten att träna mer golf.

Vilka styrkor och svagheter tycker du att du har som spelare?

– Jag upplever att en av mina största styrkor är att jag är väldigt positiv, både på golfbanan men också utanför golfbanan. Jag försöker se lösningar på problem som uppstår på banan, vilket jag anser är väldigt viktigt. Eftersom problem av olika slag alltid kommer att uppstå, handlar det om hur du reagerar på dom. En svaghet jag har är att jag är en tidsoptimist, jag tror ofta att jag hinner göra fler saker än vad jag egentligen gör vilket ibland kan leda till att jag inte hinner med allting. Min tidsplanering är alltså inte alltid så värst optimal…

Tiger, det har alltid varit Tiger. Tror knappt jag vill veta hur många timmar jag lagt på Tiger-videos på Youtube… // Foto: Getty Images

Vem har varit din största förebild under uppväxten?

– Tiger. Det har alltid varit Tiger. På det sättet han dominerade golfen under så lång tid är helt otroligt. Tror knappt jag vill veta hur många timmar jag lagt på Tiger-videos på Youtube…

Vad gillar du att göra när du inte är på golfbanan?

– Jag är en riktigt sportnörd, framförallt fotboll men även andra sporter. Spelade mycket fotboll själv när jag var yngre och kollar mycket fotboll tillsammans med familj och vänner.

Härnäst spelar Ludvig Åberg i Stockholm Trophy by Folksam som avgörs 22–24 juli på Vidbynäs Golf på MoreGolf Mastercard Tour.


Text: Martin Strömberg • 2020-07-21
TournyttLudvig ÅbergMoreGolf Mastercard TourTournytt
Scroll to Top