Joakim Lagergren leder Katrineholm Open tillsammans med Oscar Lengdén efter 18 spelade hål. Foto: Getty images

Tournytt

Delat i topp när svenska proffstouren drog igång

KATRINEHOLM. Efter ett evighetslångt uppehåll på grund av corona inleddes en svensk proffstävling under torsdagen.

Text: Jesper Johansson • 2020-07-02

För första gången i år spelas en proffstävling i Sverige den här veckan. Faktum är att det är den första professionella tävlingen i Europa sedan coronapandemin bröt ut.

På Katrineholms Golfklubb spelas nämligen Katrineholm Open och i startfältet finns det gott om stjärnor. Eller vad sägs om värden själv, Robert Karlsson. Utöver honom spelar flera ET-vinnare, bland annat Alexander Björk, Marcus Kinhult och Joakim Lagergren.

Just Lagergren har fått en kanonstart på tävlingen. Under sitt öppningsvarv blev det sju birdies och elva par. Det gör att han delar ledningen med en annan profil inom den svenska proffsgolfen: Oscar Lengdén.

Ett slag bakom duon befinner sig Björn Hellgren. Detta trots att han på det avslutande hålet var tvungen att göra något spektakulärt.

Västeråsaren som spelar för Black Mountain GC hamnade nämligen i ruffen med utslaget på det 18:e hålet. Och in mot den lilla greenen var han tvungen att parera kraftig vind. Utöver det hade han också ett flyer-läge. Det resulterade i att han slog ett slag 30 meter för långt, så att bollen låg mot ett träd.
– Jag slog en järnsexa och Marcus Kinhult, som var i fairway, slog en järnfyra. Jag visste att jag skulle få en flyer men kanske inte att jag skulle bli 30 meter lång, sa Hellgren till Svensk Golf efter ronden.

Bollen låg så illa till att det inte var möjligt som högerspelare att slå ett vanligt slag. Istället var Hellgren tvungen att vända klubban med tån ner mot marken för att på så sätt kunna slå från vänster. Därifrån blev det ett resultat långt över förväntan.
– Jag funderade först på om jag kunde göra som Stig-Helmer och liksom hålla armarna runt trädet. Men sedan slog jag som jag gjorde och det där är ju inget man tränar på direkt. Men jag träffade bollen bra och den stannade fyra meter från flaggan.

Därifrån kunde Hellgren sedan sätta putten och 66 slag, –6, var därmed ett faktum.

I övrigt var det glada miner att tävlingsgolfen var tillbaka. Utan caddies, utan publik och med andra coronarestriktioner var det dock fortsatt annorlunda. Men Robert Karlsson var trots det nöjd att få vara ute och tävla på sin hemmaklubb.
– Det var kul att få spela, äntligen. Det kändes lite konstigt att spela en tävling och dra bagen själv men det som kändes annorlunda var hur banan var uppsatt, att man hade scorekort i fickan och spelade med spelare jag aldrig spelat med förut. Så det var kul, sa Karlsson till Svensk Golf.
– Men att jag spelade utan caddie kostade mig ett slag. Jag slog ett slag på sjuan och därefter tänkte jag att ”det hade han inte varit nöjd med”.

Karlsson spelade det första varvet av tävlingen på hemmaklubben ett under par. Det innebär att han är delad 35:a i tävlingen.

Klicka på bilden nedan för att se hela ledartavlan.


Text: Jesper Johansson • 2020-07-02
TournyttBjörn HellgrenJoakim LagergrenOscar LengdénRobert KarlssonTournytt
Scroll to Top