Fördel USA? Steve Stricker har fått ytterligare två kaptensval, vilket gör att han enklare kan välja en fungerande trupp i Ryder Cup. Foto: Getty images

Ryder Cup

Strickers fördel – får ytterligare kaptensval

Steve Stricker fick positiva nyheter från PGA of America under onsdagen. Ryder Cup-kaptenen får nämligen själv välja ytterligare två spelare till sin trupp.

Text: Jesper Johansson • 2020-06-10

PGA of America har inte bekräftat att Ryder Cup ska spelas i år, men om så blir fallet kommer USA:s kapten få välja fler spelare än vanligt.

25–27 september ska Ryder Cup spelas på Whistling Straits. Europa ska försöka försvara sin titel tagen på Le Golf National i Paris 2018 men kanske får de vänta lite till på chansen att vinna mot USA igen.

Coronapandemin gör nämligen att det är fortsatt osäkert om det blir någon lagtävling över huvud taget.

LÄS MER: Rahm om publikfritt Ryder Cup: ”Ingen poäng”

Men om det blir ett Ryder Cup i Wisconsin 2020, ja – då kommer det bli en match där USA:s kapten fått extra mycket kontroll.

På onsdagen meddelade nämligen PGA of America att Steve Stricker kommer ha tillgång till sex kaptensval, istället för fyra. Det innebär att halva det amerikanska laget kommer bli handplockade.

Anledningen är förstås att elva tourtävlingar och tre majortävlingar flyttats fram, vilket gör att många poäng som var på spel – nu inte längre är det. Dessutom har The Open ställts in i år, vilket gör att ytterligare Ryder Cup-poäng försvunnit.

Sista tävlingen för spelarna att kvala in till tävlingen av egen maskin blir BMW Championship, som spelas i slutet av augusti. De sex högst rankade spelarna i USA kommer då vara med i laget. Detta gäller så länge Ryder Cup spelas på det datum som är planerat.

Om kvalet skulle ske i dag, 10 juni, skulle de direktkvalificerade amerikanerna vara Brooks Koepka, Dustin Johnson, Patrick Reed, Gary Woodland, Xander Schauffele och Webb Simpson.

Storstjärnor som Tiger Woods, Justin Thomas, Phil Mickelson, Jordan Spieth, Tony Finau, Rickie Fowler, Bryson DeChambeau och Matt Kuchar skulle behöva förlita sig på ett kaptensval.

Hur blir det med det europeiska laget då? Det återstår att se. På grund av coronapandemin har European Tour ställt in ännu fler tävlingar än amerikanska PGA Tour, vilket gör att de spelare som inte har kort på PGA Tour har svårt att kvala in i laget. I sommar ska en ”UK Swing” genomföras med sex olika tävlingar i Storbritannien. Om det räcker för att göra laget slagkraftigt och rättvist är oklart. Kanske kan Padraig Harrington få fler kaptensval för att det blå laget ska kunna försvara sin titel.
Tidigare har han dock sagt att alternativet ”välj alla tolv spelare” är otänkbart.


Text: Jesper Johansson • 2020-06-10
TournyttRyder CupSteve StrickerTournytt
Scroll to Top