Trots en oerhört tung avslutning av Masters 1996 tog Greg Norman motgången som ett proffs och berättade om ronden // Foto: Getty Images

Lista: Historiens största genomklappningar

Alla älskar naturligtvis en god segrare. Men för oss vanliga glada amatörer kan ibland tvåorna eller treorna vinna ännu större sympati, kanske på grund av att vi kan känna igen oss i de svårigheter som spelet ofta ställer oss inför och att de också kan drabba världsspelarna. Det händer ibland att pressen blir för stor

Text: • 2020-06-02 Uppdaterad 2020-06-02

Alla älskar naturligtvis en god segrare.

Men för oss vanliga glada amatörer kan ibland tvåorna eller treorna vinna ännu större sympati, kanske på grund av att vi kan känna igen oss i de svårigheter som spelet ofta ställer oss inför och att de också kan drabba världsspelarna.

Det händer ibland att pressen blir för stor eller att man helt enkelt har en dålig dag vid exakt fel tillfälle.

Här är listan över några av golfhistoriens största genomklappningar.

6. Rory McIlroy, Masters 2011, Augusta National

Rory McIlroy föll igenom under sista ronden av Masters 2011 // Foto: Getty Images

Det var dagen då den unge nordirländaren skulle ta sin första majortitel. Han ledde Masters med fyra slag inför söndagens rond men avslutningen blev nattsvart. McIlroy sköt 80 slag och var i slutänden hela tio slag efter segraren, sydafrikanen Charl Schwartzel. Senare under året studsade Rory dock tillbaks i US Open och tog sin första majortitel på Congressional då han krossade alla och vann med åtta slag. McIlroy har sedan dess tagit hem ytterligare tre majors.

5. Colin Montgomerie, US Open 2006, Winged Foot

En besviken Colin Montgomerie kliver av 18:e green på Winged Foot 2006 // Foto: Getty Images

Under många år var Colin Montgomerie fullkomligt överlägsen på Europatouren och vann ET:s Order of Merit åtta gånger, varav sju i rad (1993-99).

Men någon majortitel har det inte blivit för ”Monty” trots att han haft öppet mål några gånger. Bäst chans hade han på Winged Foot 2006 då han stod mitt på fairway på sista hålet och ”bara” behövde göra par. Han slog en järnsjua vilket var en halv klubba kort som dessutom var lite duffad. Chippen blev för dålig och treputten som följde gav istället segern till en förvånad Geoff Ogilvy.

4. Ed Sneed, Masters 1979, Augusta National

Ed Sneed bränner putten på det 72:a hålet av 1979-års Masters // Foto: Getty Images

Sneed ledde inför avslutningsronden med fyra slag och under söndagen såg allt bra ut fram till sista tre hålen. Ledningen var i det läget tre slag men som en blixt från klar himmel slog puttfrossan till. Sneed träffade green på såväl hål 16, 17 som 18 men krampade rejält och treputtade alla tre. Efter den mentala genomklappningen var han chanslös i särspelet mot Tom Watson och Fuzzy Zoeller, som den senare till slut vann.

3. Ken Venturi, Masters 1956, Augusta National

Ken Venturi puttar framför medspelaren Jack Burke JR under Masters 1956 // Foto: Getty Images

Augusta National har en förmåga att pressa spelarna till sitt yttersta och under 1956 års upplaga var det den blivande CBS-kommentatorn Kenneth Venturi som fick känna på hur svårt det är att vinna på Augusta.

Som amatör ledde han med fyra slag inför avslutningsronden men nerverna höll inte. Han treputtade sex gånger, sköt 80 slag sista ronden, och istället vann Jack Burke Jr.

Venturi vann senare 14 segrar på PGA-touren och blev en mycket omtyckt kommentator som verkligen visste vad han talade om.

Han avled 2013.

2. Jordan Spieth, 2016, Augusta National

Jordan Spieth tröstas av caddien Michael Geller efter att ha noterat en sju på det tolfte hålet // Foto: Getty Images

Spieth hade vunnit Masters året innan och hade fem slags ledning efter nio hål sista ronden. Men efter en missad drive på tionde med bogey som följd och samma sak på elvan, slog Spieth sedan två bollar i vattnet på tolvan. Sju slag på hålet och plötsligt var han tre slag bakom smygande Danny Willett. Spieth kunde inte komma tillbaks och engelsmannen tog sin första och hittills enda major. Spieth vann två år senare sin tredje major i The Open på Royal Birkdale.

1. Greg Norman, Masters 1996, Augusta National

En proffsig Greg Norman möter pressen efter att ha tappat sin ledning under sista ronden av 1996-års Masters // Foto: Getty Images

Norman var en av de absolut största spelarna under 1980- och 1990-talen och var världsetta i över 300 veckor. Men han blev också känd som en spelare som hade svårt att knyta ihop tävlingar. Han tog två stora titlar men var topp tre hela tio gånger. Under Masters 1996 hade de flesta redan räknat hem segern då ”The Great White Shark” ledde med sex slag inför sista ronden. Men med sju hål kvar hade engelsmannen Nick Faldo hämtat in hela försprånget och avslutningen blev en Golgatavandring för Norman som föll ihop totalt och landade på 78 slag. Faldo vann till slut med fem slag.


Text: • 2020-06-02
TournyttDanny WillettEd SneedFuzzy ZoellerGeoff OgilvyGreg NormanJack Burke JrJordan SpiethKen VenturiNick FaldoRory McIlroyTom WatsonTournytt
Rulla till toppen