Sydkoreanen Ho-Sung Choi är självskriven på listan över annorlunda svingrörelser // Foto: Getty Images

Swinging out of the box – golfhistoriens mest annorlunda svingar

Alla sätt är bra brukar det heta och det är dessa sex spelare utmärkta exempel på.

Text: Martin Strömberg • 2020-05-12 Uppdaterad 2020-05-12

Hur en perfekt svingrörelse ska se ut är ju alltid ett intressant och framförallt svårt diskussionsämne.

Det vi alla kan vara överens om är ju åtminstone att det inte finns ett enda enkelt svar på den frågan, ibland dyker det nämligen upp fantastiska spelare med annorlunda svingar, och visst är det framförallt de spelarna man nästan fascineras mest av?

Här är Svensk Golfs lista över de spelare som svingar och har svingat lite utanför boxen.

Eamonn Darcy, Irland

Den nu 67-årige irländaren med den annorlunda ögle-svingen och den fritt flygande högerarmbågen konkurrerade på 1970-80-talen med spelare som Ballesteros, Langer, Woosnam och Faldo. Darcys egenhändigt ihopsnickrade sving hjälpte honom att vinna fyra ET-segrar och han representerad dessutom Europa vid fyra tillfällen i Ryder Cup. I majorsammanhang slutade Darcy som bäst femma i The Open 1991.

Matthew Wolff, USA

Slog igenom stort på PGA-touren 2019 men mest uppmärksamhet har kanske ändå Matthew Wolffs sving fått. Han gör en kraftig knyck med benet innan han lyfter klubban brant rakt upp, men vid bollträffen är Wolffs position precis lika imponerande som de flesta andra världsspelare och han får dessutom mycket bra fart i klubban. Wolff blev proffs i juni 2019 efter en mycket framgångsrik amatörkarriär och redan i juli tog han sin hittills enda seger på PGA-touren, 3M Open på TPC Twin Cities i Minnesota.

Jim Furyk, USA

Furyks svingrörelse beskrevs av CBS-profilen David Feherty lik ”en bläckfisk som faller från ett träd”. Ändå har Furyk, som lärde sig att spela tillsammans med sin far som var PGA-instruktör, skrapat ihop en hyfsad samling segerbucklor till prisskåpet hemma. Eller vad sägs om en major (US Open 2003), FedEx-cup 2010 samt 16 andra segrar på PGA-touren. Utöver detta har Furyk varit topp-tio i majors vid hela 22 tillfällen och han är ensam på PGA-touren om att ha gått på 58 slag, vilket han lyckades med i Travelers Championship 2016.

Ho-Sung Choi, Sydkorea

Den 46-årige sydkoreanen har tagit fyra proffsegrar på den japanska och koreanska touren men Choi har framförallt blivit en viral sensation tack vare sin märkliga sving och avslutning som kan se lite annorlunda ut, minst sagt.

Hideki Matsuyama, Japan

Det enda egentligt märkliga med Matsuayamas sving är den lilla pausen på någon sekund som han gör på toppen och som han är ensam om i världstoppen. Matsuyama har vunnit fem gånger på PGA-touren och har varit topp-tio sju gånger i majorsammanhang.

Raymond Floyd, USA

Floyd tog hem hela fyra majors och tre seniormajors innan han la klubborna på hyllan helt efter Masters 2010. Hans till synes kantiga, orytmiska sving var trots sitt något märkliga utseende oerhört effektiv och Floyd var dessutom otvivelaktigt en av golfhistoriens bästa puttare.


Text: Martin Strömberg • 2020-05-12
TournyttEamonn DarcyHideki MatsuyamaHo-sung ChoiJim FurykMatthew WolffRaymond Floyd
Rulla till toppen