Bryson DeChambeau har redan lagt på sig vikt för att öka slaglängden. Snart kanske han också ändrar utrustning. Foto: Getty images

Need for speed

Brysons nya idé: extra lång driver

Bryson DeChambeau är på jakt efter mer längd. Han ska dels hitta den genom att bli större och starkare. Nu kikar han också på sätt att förändra utrustningen...

Text: Jesper Johansson • 2020-04-22

”Vetenskapsmannen” Bryson DeChambeau har aldrig varit rädd för att experimentera för att nå bättre golfresultat. Han har exempelvis övergett det vanliga järnsetet för att istället spela med ”one length”-klubbor.
Han har också testat att putta ”side saddle”, alltså med puttern på sidan om kroppen istället för framför sig. Han har också försökt ”kontrollera hjärnan”.

Han senaste projekt har dock inte handlat om utrustning – utan hans fysik.

Sedan i höstas har amerikanen som är rankad 13 i världen jobbat hårt i gymmet för att bli starkare.
– Jag ska bli större. Mycket starkare. Eller ja, kanske inte nödvändigtvis större men i alla fall betydligt starkare, sa han i en intervju efter tävlingen i Las Vegas i början av oktober.
– Antagligen kommer jag se större ut och det här ska bli en rolig period. Jag har aldrig haft en möjlighet att göra det här och det här ska bli väldigt roligt.

Anledningen är att han vill slå längre. Och mycket av det har han åstadkommit. Nyligen publicerade stjärnan en bild på instagram som visar att han väger 239 pounds, alltså 108 kilo. I måndags berättade han att han tror 270 pounds, 122 kilo, är en möjlighet.
Om det är muskler som han bygger upp lär klubbhastigheten öka rejält. Redan nu har han visat bollhastigheter över 200 miles per hour, vilket är extremt.

Kanske kan också en utrustningsförändring öka längden. DeChambeau svarade nämligen på frågor under Twitch-sändning att han tittar på möjligheten att använda sig av en 48 tum lång driver, ungefär sju centimeter längre än den han använder sig i dag. Detta för att öka svinghastigheten ytterligare.
– Jag skulle definitivt använda mig av en 48 tum lång driver om jag kunde kontrollera den. Jag skulle generera så mycket mer hastighet, men den måste vara lätt nog. Vi kommer definitivt att leka lite med det där. Tro mig, om USGA tillåter mig att använda en 48 tums lång driver – och jag slår den lika långt som min 45,5 tum långa driver – varför inte? Varför inte?, sa DeChambeau under sin livestream.

Standardlängd på en driver har länge varit 45 tum men de senaste åren har många tillverkare skapat skaft som är 45,5, för att öka spelarnas svinghastigheter.


Text: Jesper Johansson • 2020-04-22
TournyttBryson DeChambeauPGA TourTournytt
Scroll to Top