Jay Monahan har tagit fram en metod för att spelarna ska kunna delta i tävlingar utan att bli smittade. Foto: Getty images

Coronapandemin

Så ska PGA Tour kunna starta upp tävlingarna

PGA Tour planeras starta i början av juni. Men hur ska det gå till? Chefen, Jay Monahan, berättar.

Text: Jesper Johansson • 2020-04-20

PGA Tour ska enligt planen återupptas om mindre än två månader. Men för att det ska kunna ske vill tourchefen Jay Monahan att vissa saker ska hända dessförinnan. För att touren ska kunna återuppta sina tävlingar vill han bland annat att ett enormt antal tester genomförs.
– Vi behöver ha bred testning i en stor skala över hela landet. Vi måste kunna testa spelare, caddies och andra viktiga personer innan vi återgår till att ha tävlingar. Men vi måste kunna göra så på ett sätt som gör att inte den nödvändiga vården och det vi just nu måste bemöta, säger Monahan till NBC Sports.
– Vi känner oss säkra, baserat på de råd vi mottagit från medicinska experter, att vi ska kunna genomföra det.

Ett stort frågetecken som måste rätas ut är tourens spelare som inte är bosatta i USA. Landet har inreseförbud, vilket gör att de därmed inte kan delta i tävlingarna. Det här har PGA Tour förstås tänkt på och just nu arbetar touren för att få fram en plan som gör att alla spelare ska kunna ta sig in i landet via vissa rutter. Dessutom kollar de på alla tänkbara resor en spelare med caddie gör under en tävlingsvecka. Var äter de? Var bor de?
– Vi arbetar för att få fram en så säker miljö som möjligt, säger Monahan.

När touren meddelade hur schemat för resten av året ska se ut meddelade de att spelare och caddies skulle kunna bli testade från hemmet innan en tävling, sedan ytterligare en gång när de kommer till tävlingsstaden – och sedan ytterligare en gång när de befinner sig på golfbanan.
– Vi kommer behöva göra tester i stor skala med snabba svar. Vi arbetar för att identifiera de resurser vi behöver för att kunna återuppta touren på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Det är minst lika viktigt som spelchemat, säger Monahan.

Enligt det omgjorda schemat sak tävlingarna återupptas 11–14 juni i och med Charles Schwab Challenge i Texas. Den, och ytterligare tre tävlingar, planeras spelas utan publik. Detta är något Brooks Koepka inte är speciellt glad över, även om han förstås förstår anledningen.


Text: Jesper Johansson • 2020-04-20
TournyttJay MonahanPGA TourTournytt
Scroll to Top