The Claret Jug har delats ut i obruten svit varje år sedan 1946. Men 2020 kommer inget nytt namn att ristas in på den anrika pokalen. Foto: Getty Images

Coronapandemin

The Open ställs in för första gången på 75 år

Det blir inget titelförsvar för Shane Lowry i juli, på måndagen meddelade The R&A att golfvärldens äldsta tävling, The Open Championship, ställs in.

Text: Oskar Åsgård • 2020-04-06

Den 149:e upplagan av The Open Championship skulle spelats på Royal St George’s i mellan den 16–19 juli i sommar. Så blir det inte.

Coronapandemin har skördat ännu ett offer i tävlingsväg när The R&A på måndagen meddelade att de inte tänker genomföra årets mästerskap.

Till skillnad från vissa andra majors, som exempelvis The Masters, ANA Inspiration och PGA Championship, så ställs årets Open Championship in – det skjuts inte fram till ett eventuellt senare datum 2020.

– Vi har utforskat varje möjligt sätt att spela The Open i år, men det kommer inte att vara möjligt. Vi förstår att detta kommer vara en stor besvikelse för massor av människor runtom i världen men vi måste agera förnuftigt under rådande pandemi och det här är rätt beslut, säger R&A-chefen Martin Slumbers i ett uttalande.

Det innebär att golfens äldsta mästerskap, som spelades för första gången 1860, ställs in helt för första gången sedan andra världskriget. Utöver åren 1940–1945 har The Open bara ställts in under första världskriget 1915-1919 samt 1871 – då en pokal saknades eftersom Tom Morris Jr. året innan vunnit mästerskapet för tredje gången och därmed fick behålla den ursprungliga pokalen, ett mästarbälte, för evig tid.

2021 års mästerskap var tänkt att avgöras på The Old Course i St Andrews, vilket skulle ha varit den 150:e upplagan. Nu behåller man Royal St George’s som spelplats för nästa års mästerskap och istället spelas The Open på Old Course 2022.

Vad som händer med 2022 års planerade mästerskap på Royal Liverpool och 2023 års på Royal Troon har R&A inte kommunicerat i nuläget.

För de som köpt biljetter till årets mästerskap kommer dessa automatiskt att överföras till 2021, eller återbetalas för den som inte vill behålla biljetten.

I en artikel förra veckan rapporterade källor till Golf Digest att ett skäl att R&A väljer att ställa in snarare än att skjuta upp till ett eventuellt senare datum under 2020 beror på mästerskapets försäkringsvillkor.

“The R&A har den mest försäkrade av alla tävlingar. De är fullt försäkrade för det fall att tävlingen ställs in.”, sade en anonym källa till Golf Digest.

Likt Wimbledon ska R&A alltså vara försäkrade för den händelse att mästerskapet uteblir på grund av en pandemi, men för att få utdelning på försäkringen behövde The Open blåsas av före ett visst datum, skriver Golf Digest.


Text: Oskar Åsgård • 2020-04-06
TournyttOld Course St AndrewsRoyal St George'sThe Open
Scroll to Top