Hela 14 spelare diskades efter att ha spelat från fel teemarkering på Outlaw Tour // Foto: Getty Images (Arkivbild)

Outlaw Tour

14 spelare diskade efter regelincident

Oklara direktiv orsakade massdiskning på Outlaw Tour.

Text: Martin Strömberg • 2020-04-01

En av de tourer som fortfarande spelar tävlingar trots coronapandemin är Outlaw Tour.

Under måndagens rond av Verrado Founders Championship diskade tävlingsledningen hela 14 spelare efter en incident på Verrado GC:s tredje hål.

Teemarkeringarna var uppsatta vid 204 yards medan scorekortet, som spelarna fått av touren, visade 222 yards. Den första bollen spelade från fel tee och eftersom spelet kört ihop sig lite så spelade bollarna bakom också från samma felaktiga tee. Eftersom misstaget inte uppmärksammades i tid innan de lämnade in scorekortet, diskades samtliga 14 spelare som spelat från fel tee, enligt regel 6.1b.

– Det är väldigt svart eller vitt och en av de viktigaste reglerna och jag står fast vid beslutet. Vi är en professionell tour och då måste vi uppföra oss som en sådan, förklarade Jesse Burghart, Tournament Director för Verrado Founders Championship.

James Feutz var en av de spelare som diskades och han tycker att beslutet att diskvalificera spelarna var rätt.

Men Feutz lade också en del av ansvaret på tävlingsledningen.

– Vi har hundratals år av samlad erfarenhet av professionell golf bland de 14 spelare som blev diskade och ingen av oss har någonsin spelat från fel tee tidigare. Då måste man ju fråga sig varför. Problemet var att scorekortet som vi fått vid start visade fel mått och hade informationen som vi fick stämt på kortet så hade problemet aldrig uppstått.

Feutz menade också att Outlaw Tour borde fundera över att betala tillbaks åtminstone en del av startavgiften, som var närmare 10 000 kronor, eftersom en del av ansvaret ligger på arrangörerna.

– En del av pengarna tillbaks hade varit trevligt med tanke på hur många som gjorde samma misstag och vilken tid som råder just nu.


Text: Martin Strömberg • 2020-04-01
TournyttJames FeutzOutlaw TourTournytt
Scroll to Top