Segraren Jordan Miller med segerchecken efter veckans tävling på WEst Florida Golf Tour // Foto: Christian Bartolacci/WFGT

Fortsätter tävla

Tourerna som trotsar Covid-19

Flera lokala tourer fortsätter att genomföra sina tävlingar trots coronavirusets framfart.

Text: Martin Strömberg • 2020-03-25

I princip alla stora tourer har skjutit upp eller ställt in alla tävlingar under mars, april och maj till följd av coronavirusets spridning.

Men det finns några lokala amerikanska tourer som fortfarande spelar sina tävlingar.

En av dem är West Florida Golf Tour, som trotsade coronaviruset och genomförde sin 18-hålstävling Ritz Carlton 4 med Jordan Miller som segrare. Men tävlingen genomfördes först efter extrema förberedelser och under helt annorlunda förhållanden.

– Det var grymt. Tävlingen var troligen en av de renaste, säkraste ställen jag någonsin kommer att vara på. Jag var inte närmare någon än två meter, bortsett möjligen från när vi var nära hål och det var ett perfekt sätt att komma ut och ändå göra ett jobb, berättade Jimmy Stanger, som normalt sett spelar på Korn Ferry Tour, för Golfchannel.com.

Christian Bartolacci är Vd för West Florida Golf Tour och han medger att det inte varit ett lätt beslut att fortsätta att genomföra golftävlingar under de förhållanden som råder just nu.

Och han har fått en hel del kritik.

– Man hamnar ju under ett mikroskop på ett annat sätt än om man bor i ett glesbefolkat område. Människor har suttit isolerade i åtta dagar och sedan ser de oss gå ute och spela golf och de tycker att vi är oansvariga. Vissa tycker naturligtvis att det är fel och jag vet fortfarande inte om det var rätt beslut, men jag har vänt och vridit på allting innan vi bestämde oss, berättar Bartolacci.

Och tävlingen genomfördes under extremt försiktiga och rena förhållanden som byggde på att undvika kontakt i största möjliga mån.

Man begränsade fältet till 50 spelare istället för normala 75-80, man spelade tvåbollar och alla fick varsin golfbil med scorekort redan på plats samt en behållare med desinficerade servetter och en handduk för att kunna torka av flaggor eller annat, klubbhuset var stängt och alla startavgifter betalades i förväg, alla krattor var borta ur bunkrarna och man fick lättnad och placera bollen om man hamnade i ett okrattat område, med mera.

Också Minor League Golf Tour i Florida och Cactus Tour i Arizona planerar tävlingar i veckan.

För West Florida Golf Tour är framtiden oviss men Bartolacci utesluter inte att man fortsätter att spela sina tävlingar.

– Förutsättningen är att vi kan fortsätta att göra som den här veckan, det är det enda ansvarsfulla sättet att hantera det.


Text: Martin Strömberg • 2020-03-25
TournyttChristian BartolacciJimmy StangerTournyttWest Florida Golf Tour
Scroll to Top