Kommer OS i Tokyo bli av 2020? Foto: Getty images

Nytt beslut

OS i Tokyo flyttas fram till senast sommaren 2021

På tisdagseftermiddagen kom beskedet att de olympiska sommarspelen i Tokyo flyttas fram till 2021.

Text: Jesper Johansson • 2020-03-24

Det blir inga olympiska spel i Tokyo sommaren 2020.

På tisdagseftermiddagen landade det officiella beskedet där Japans premiärminister Abe Shinzo och Thomas Bach, president för Internationella Olympiska Kommittén (IOK), kommit överens om att skjuta upp sommarspelen i Tokyo.

“IOK-presidenten och Japans premiärminister har bestämt att spelen måste skjutas fram till ett datum bortom 2020 men inte senare än sommaren 2021 för att skydda hälsan hos idrottare samt alla inblandade i arrangerandet av de olympiska spelen”, löd ett uttalande från IOK och Tokyo 2020-kommittén.

Redan på tisdagsmorgonen skrev USA Today att det var klart att det inte skulle bli något OS i sommar på grund av coronapandemin.

– Baserat på den information IOK har är beslutet att skjuta upp allt, sa IOK-medlemmen Dick Pound till USA Today.

Det uttalandet kom mindre än 24 timmar efter att IOK officiellt meddelat att man ska ha ett beslut inom fyra veckor.
– Parametrarna för framtiden är inte bestämda men spelen kommer inte att starta 24 juli, så mycket vet jag, sa Pound.

Kanada, Australien och Tyskland har redan meddelat att de inte skulle skicka några atleter till Tokyo även om spelen hållits som planerat och att de hellre ville se ett OS under 2021 istället.

– Ett bra beslut och ett klokt beslut. IOK har haft en arbetsgrupp tillsammans med världshälsoorganisationen WHO sedan början av februari månad så vi vet att det här är ett beslut som är väl underbyggt med hjälp av experter och flera parter, säger SOK:s ordförande Mats Årjes i ett pressmeddelande på tisdagen.

Det här är första gången ett olympiskt spel flyttats framåt på det här viset. Däremot ställdes spelen 1916, 1940 och 1944 in helt på grund av världskrig.

För golfen skulle sommarens OS bli fjärde gången som sporten var med i OS-programmet, 1900, 1904 och 2016 de tidigare tillfällena. Nu får Henrik Stenson, silvermedaljör i Rio 2016, och de andra svenska stjärnorna vänta till 2021 innan det blir spel på Kasumigaseki Country Club.


Text: Jesper Johansson • 2020-03-24
TournyttOlympiska spelenTournytt
Scroll to Top