Jay Monahan, chef för PGA Tour, lär behöva se över sitt och resten av ledningens agerande gällande senaste dagarnas händelse. Foto: Getty images

Krönika

JOHANSSON: Sent ska syndaren vakna

Så kom det till slut. PGA Tours beslut att stoppa alla tävlingar under en tid framöver. Men gjorde touren tillräckligt? Jesper Johansson är tveksam.

Text: Jesper Johansson • 2020-03-13

Medan NBA och andra stora idrottsorganisationer tog drastiska beslut på grund av coronaviruset valde PGA Tour att låtsas om ingenting. När basketligan stängdes ner, som påverkar betydligt fler än golfen, tillät PGA Tour tusentals supportrar att ta sig till TPC Sawgrass för att se proffsen på nära håll.

Det här beslutet har nu ändrats, om än försent.

Jay Monahan höll en presskonferens under torsdagen och meddelade att tävlingen skulle fortsätta – utan publik. Tourchefen sa också bland annat att spelarnas, funktionärernas och publikens säkerhet var högst prioriterad.

Men var den verkligen det?

En relativt högljudd varningsklocka – utöver de uppenbara som att basket, baseball och andra idrotter tagit beslutet att göra ett avbrott i spelet – var när en av spelarna i tävlingen inte längre ville vara med.
CT Pan drog sig ur tävlingen innan den ens hade inletts. Anledningen var, som han själv skrev på twitter, att han är ”den enda som inte spelar. Vilket är samma siffra som antalet flaskor handsprit i klubbhuset, omklädningsrummet och matsalen”.

PGA Tour har gjort en grav underskattning av sjukdomen och farorna den medför. För även om den stora majoriteten överlever att bli smittad av coronaviruset är det fortfarande en stor hälsorisk och smittorisk i stora folksamlingar. Rory McIlroy uttalade sig efter sin torsdagsrond på ett sätt som alla andra förutom PGA Tour tyckte var fullt rimligt.
– Vi behöver testas och sen stänga ner det här. Så är det, mer än något annat: alla måste testas. För att vi ska kunna fortsätta spela måste alla spelare och personer som är involverade testas för att vi ska vara säkra på att ingen har COVID-19.

LÄS MER: Players Championship och andra tävlingar inställda

Kanske var det här droppen som fick bägaren att rinna över. När världsettan offentligt gick ut och klagade på PGA Tour och deras agerande.
Kanske var det därför PGA Tour äntligen tog beslutet som alla andra redan hade kommit fram till.
Kanske var det där och då som Jay Monahan ändrade prioritetsordningen för att ha spelarnas, funktionärernas och publikens säkerhet som högsta fokus.

Innan dess kändes det mest som att tourens inkomster var viktigast. Men så är Players Championship också den mest välbetalda tävlingen i golfen.

Pengarna ska ju in…


Text: Jesper Johansson • 2020-03-13
TournyttCoronavirusetPGA TourPlayers ChampionshipTournytt
Scroll to Top