Henrik Stenson efter majorsegern 2016. Foto: Getty images

The Open

Då får Stenson försvara majortiteln på Royal Troon

2016 skrev Henrik Stenson idrottshistoria på Royal Troon. Om några år får han chansen att försvara sin majortitel på samma bana.

Text: Jesper Johansson • 2020-02-25

2016 blev Henrik Stenson historisk när han som förste manlige svensk lyckades vinna en majortävling. 2023 har han chansen att försvara titeln på samma bana.
R&A har meddelat att Royal Troon ska anordna The Open för tionde gången. Det ska ske 2023 – exakt hundra år efter första majorn spelades på skotska banan.

Att banan är värd för tävlingen hundra år efter första gången det skedde kan verka logiskt. Men faktum är att R&A återigen struntat i att lägga The Open på både Muirfield och Turnberry, som båda är i ”blåsväder” men av olika anledningar.
2009 var sista gången Turnberry var värd för tävlingen. Men sedan Donald Trump, som äger banan, blev president har R&A inte placerat en tävling där.
Muifield har inte haft en tävling sedan 2013. Anledningen till det är att klubben inte har tillåtit kvinnliga medlemmar. Det har dock ändrats sedan dess då man 2019 tillät tolv kvinnor att bli medlemmar i klubben som är 275 år gammal.
– Turnberry är en fantastisk golfbana och den kommer vara en bra spelplats när vi kommer tillbaka dit. Men det skulle vara komplext att anordna tävlingen där just nu. Det finns en problematik med ägarskapet av golfbanan samtidigt som det finns många golfbanor vi vill återvända till, sa Martin Slumbers, chef för R&A, förra året.

Gällande Royal Troon är Slumbers mer tydlig till varför tävlingen ska spelas just där just då.
– Vi ser väldigt mycket fram emot att fira ännu en milstolpe i The Opens historia genom att fira 100-årsjubileumet på Royal Troon.

Henrik Stenson vann The Open 2016 efter en rafflande slutrond mot Phil Mickelson, som i efterhand anses vara en av de mest spännande majortävlingarna på många år.


Text: Jesper Johansson • 2020-02-25
TournyttHenrik StensonThe OpenTournytt
Scroll to Top