Att JB Holmes slår bollen långt är ingen nyhet. Men att han gjorde det s om 13-åring är helt galet. Foto: Getty images

PGA Tour

Holmes: ”Slog bollen 300 yards som 13-åring”

Fem år innan John Daly snittade 300 yards på PGA Tour slog en 13-årig JB Holmes lika långt...

Text: Jesper Johansosn • 2020-02-13

Även om PGA Tour-säsongen är ung är det redan över 80 spelare som slår sin snittdrive över 300 yards, 274 meter. Att slå så pass långt är alltså inte speciellt ovanligt i den moderna golfen.
Så har det dock inte alltid varit. John Daly var först med att snitta över 300 yards år 2000. Sedan dess har fler och fler snittat samma längd eller mer.

Redan fem år innan dess kunde JB Holmes slå bollen så långt. Bara det är förstås imponerande. Vad som gör det än mer spektakulärt är att han 1995 var 13 år gammal…
– Jag slog den runt 300 yards (274 meter) när jag var 13 år. Jag hade alltid slagit bollen förbi mina medspelare men när jag kom till college och fortfarande slog längre än alla andra började jag lista ut att jag var ganska långtslående, säger Holmes till National Club Golfer.
– När jag kom ut på touren kändes det som att jag var 20 yards längre än alla andra. Ingen kunde slå den längre än jag.

JB Holmes är i dag 37 år gammal. Han är fortfarande en av de längre på touren men i dag är han inte längst. Förra året snittade han 306 yards, vilket räckte till att rankas 16 på PGA Tour. Men under de senaste fem åren har han aldrig varit högre rankad än plats 14.

LÄS MER: Så sänds veckans stjärntäta tävlingar

Tack vare att han är så lång från tee – och alltid har varit det – säger Holmes att det inte är utrustningen som gör att spelarna på världens tourer slår längre än någonsin. Enligt amerikanen beror det på något helt annat.
– Alla spelar med samma utrustning, det är inte så att proffsen använder sig av något speciellt. Det är helt enkelt så att golfarna är mer vältränade i dag. Och med bättre atleter kommer vi också se längre distanser med klubborna.
– Precis som i alla sporter strävar atleterna efter rekord. I golfen handlar det till stor del att slå bollen längre, säger JB Holmes.


Text: Jesper Johansosn • 2020-02-13
TournyttJB HolmesPGA TourTournytt
Scroll to Top