Jason Day har en annorlunda fysövning som ska göra att hans bröstkorg rätar ut sig. Foto: Getty images

PGA Tour

Days märkliga fysövning: blåser ballonger

Jason Day slutade fyra i helgens AT&T Pebble Beach Pro-Am, vilket förstås är ett bra resultat. Men frågan är om inte den största framgången i veckan var något annat: Jason Day spelade skadefri.

Jesper Johansson • 2020-02-10

Jason Day trivs bra på Pebble Beach. Australiern har sedan tidigare flera topp 5-placeringar. Han själv vet inte riktigt vad det är som gör att han spelar så bra här, utöver att han trivs i området och på banorna. Kanske spelade han extra bra här i år då han under 2019 var osäker på om han skulle kunna spela igen över huvud taget. Svåra ryggsmärtor gjorde att han under 2019 var tvungen att hoppa över flera stora tävlingar, bland annat Presidents Cup i sitt hemland.
– Jag har pratat mycket med min fru om det här. Jag har sagt saker som ”jag vet inte hur länge jag kan fortsätta” på grund av den smärta jag haft. Det känns som det var länge sedan jag spelade och kände mig lika frisk som jag gjorde i dag, säger Day till Golfweek.
– Det har varit frustrerande. Det har känts som att hela världen rasar runtomkring dig. Det gör att man befinner sig på en mörk plats som man måste kämpa sig ur.

Jason Day spelade visserligen skadefri i tävlingen i Kalifornien. Men bara för det är skadorna inte över. Australiern arbetar ständigt för att bli starkare och på så sätt minska smärtan i rygg och bröstkorg. En av de lite underligare övningarna går ut på att blåsa ballonger…
– Min bröstkorg är alltid riktad till höger. Så jag försökerkorrigera det genom att blåsa ballonger. Jag försöker hålla en viss position när jag gör det för att få min bröstkorg tillbaka till sin naturliga position. Att blåsa ballonger ger tryck på rätt ställen.

En märklig övning, minst sagt. Och till Golfweek säger Day att han helst inte gör det framför folk då det kan se lite löjligt ut. Men samtidigt är han glad att det fungerar, att han är på väg att återhämta sig.
– Jag är välsignad som kunnat spela på touren så länge som jag har gjort. Jag försöker vara så diciplinerad jag kan för att förlänga min karriär ännu längre eftersom jag älskar sporten.
– Den här sporten ger mig så mycket, säger han.

Jason Day blev proffs 2006 och har sedan dess vunnit vid tolv tillfällen på PGA Tour. Han vann majortävlingen PGA Championship 2015.

Scroll to Top