Madelene Sagström har tagit sin första seger på LPGA Tour. Hennes tränare, Hans Larsson, att det kommer mera. Foto: Getty images

Första av många?

Sagströms tränare: ”Jag ser inga gränser”

Madelene Sagström och Hans Larsson inledde sitt samarbete för elva år sedan. På söndagen fick tränaren se hennes första LPGA Tour-seger från soffan.

Text: Jesper Johansson • 2020-01-28

Bakom Madelene Sagströms seger på LPGA Tour i helgen ligger förstås en enormt stor talang, men också lika mycket träning. Det är Hans Larsson väl medveten om, han har nämligen varit vår senaste LPGA Tour-vinnares tränare sedan hon var 16 år gammal. Under de elva år de arbetat tillsammans har Hans Larsson sett hur Sagström tränat hårdare än de flesta.
– Jag satt och hoppade i soffan. Det var extremt jobbigt att se sista varvet på TV. Men samtidigt hade jag en känsla att det skulle gå vägen. Även fast hon började varvet tufft, säger Larsson till Svensk Golf.

Den tuffa starten tränaren syftar på är svenskans bogeys på hål 2 och 5. Därefter fick hon dock fart på spelet och gjorde fyra birdies på vägen in mot klubbhuset och priscermonin.
– Jag tyckte mig se det i hennes kroppsspråk. Att hon inte gav sig. Hon jobbade enligt den plan vi tagit fram åt henne. Den hon ska jobba efter. Hoppet fanns fortfarande kvar och hon är ju en extremt bra puttare, vilket var vad som fällde avgörandet till slut.

LÄS MER: Sagström vann första LPGA-titeln efter rafflande duell

Hans Larsson har sett Sagström sedan Riksidrottsgymnasiet i Skåne. Därifrån tog hon sig vidare till college och rankades som bäst som amatörtvåa i världen. När hon väl var klar där gick hon vidare till Symetra Tour och vann tre gånger första säsongen. Sedan dess har Enköpingsspelaren varit medlem på LPGA Tour. Där har topplaceringarna inte varit lika vanliga, även om hon innan segern bland annat haft en delad tredjeplats och en andraplats.
Men nu kom segern, som Larsson menar är ett bevis på att det Sagström arbetat med har varit rätt väg att gå – och att fler segrar nu kan komma.
– Jag har länge varit sjukt imponerad över insatsen hon lägger ner i sin satsning. Det är väldigt få som vill göra det. Jag har varit med henne på tävlingar och sett under lång tid potentialen hon besitter, hur hon slår bollen, bollflykten, närspelet och nu puttningen som släppt på sistone.
– Med de förutsättningarna ser jag inte hur hon inte ska ha chansen att vinna vidare. Jag ser inga gränser.

LÄS MER: Se suveräna slagen som säkrade Sagströms seger

Men det Larsson kanske finner mest imponerande med Madelene Sagström är hennes ständiga strävan efter att bli bättre. Redan på söndagskvällen luftade hon tankar och idéer på vad som hon kunde gjort bättre på söndagsvarvet, som alltså resulterade i hennes första seger på LPGA Tour. En annan faktor till hennes framgång är viljan att vara på den stora scenen.
– Hon älskar att vara i centrum. När hon är i sådana situationer trivs hon ännu bättre och hon spelar bättre inför publik. För några veckor sedan hade vi ett träningspass där inget riktigt stämde. Sedan på eftermiddagen var det dags för en clinic med publik och då slog hon slag på en nivå jag nästan aldrig sett tidigare. Hon njuter av uppmärksamheten och det är en styrka som inte går att underskatta.


Text: Jesper Johansson • 2020-01-28
TournyttHans LarssonLPGA TourMadelene SagströmTournytt