Jack Nicklaus besökte Sverige 1969. Göran Zachrisson följde med. Foto: Getty images

Nicklaus, 80 år

När Jack besökte Båstad och slog den längsta driven i Europa

Jack Nicklaus fyller 80 år och vi firar det genom att återpublicera en text skriven av Göran Zachrisson, från hans första besök i Sverige – 1968.

Text: Jesper Johansson • 2020-01-21

Hur man än vrider och vänder på det är det en av tourgolfens absolut mest inflytelserika människor, om inte den mest inflytelserika, som i dag – 21 januari – fyller 80 år.
Jack Nicklaus, med 18 majorsegrar och 73 segrar på PGA Tour föddes på den här dagen 1940 i Columbus, Ohio.

Apotekarsonen var en enorm bolltalang som spelade de stora amerikanska sporterna och han hade erbjudanden att bli collegespelare i basket.
Men han valde istället golfen, bland annat för sin – i basket-sammanhang – begränsade kroppslängd. Och tur är väl det.

1962 inledde Jack William Nicklaus sin karriär som proffs. 2005 avslutade ”The Golden Bear” en legendarisk karriär på banan efter ett antal framgångsrika år på seniortouren varvat med starter i utvalda majors.

Men bara för att han la klubborna på hyllan slutade han inte vara en maktfaktor inom sporten. Redan på 60-talet började Nicklaus intressera sig för golfbanearkitektur, vilket han sysslar med än i dag. Och när han inte gör det arbetar han med välgörenhet. Viktigare personer inom golfen finns det få av. Kanske är det därför än mer imponerande att han besökt Sverige vid ett flertal tillfällen.

1970 tävlade han på Delsjö/Drottningholm och slutade tvåa i Volvo Open. 1983 spelade han en uppvisningsmatch tillsammans med Magnus Persson-Atlevi och Mats Lanner. Och i början av 2010-talet besökte han Sverige vid flera tillfällen för att se över ombyggnationen av Ullna.

Men det vi väljer att lyfta fram på den gyllene björnens födelsedag är något annat. Det vi lyfter fram är när Jack Nicklaus för första gången besökte Sverige.
Under sommaren 1968 besökte amerikanen Båstads Golfklubb och Örebro Golfklubb för att spela två uppvisningsmatcher mot bland annat Sven Tumba. Göran Zachrisson var på plats för att bevaka spektaklet.

Så här skrev han:

Jack Nicklaus försenad till Båstadsgalan 2 juli efter flygningen från USA till Kastrup! Nytt flyg till Ängelholm!  Bil till Båstad! Allt omänskligt tröttande. Nicklaus kom till mottagningen som ett gelé men piggades upp av en drink och klubbordförande Folke Fessés hjärtliga välkomsthälsning. Den planerade tvåtimmarsvilan krympte ihop till en snabblunch. En kvarts försening irriterade inte åskådarna. Stämningen kom genast med de oundvikliga ceremonierna med fotograferandet och filmandet för TV (2½ minuter i Aktuellt) och den fantastiska uppvisningen.

2.7.69 Båstad Backtee 5 839 meter, SSS 71.
Men sedan dämpades stämningen gradvis. Nicklaus förlorade hål alldeles för tätt. Efter nio hål låg han fyra ned! Han arbetade tungt upp sig till lika men så förlorade han tolfte hålet till allas vemod trots att Tumba var den som tog hålet. Det sades i min närhet att ”vi hade gärna suttit kvar i bilarna så han fått en ordentlig tupplur”.
Så långt var Tumba dagens man! Han puttade obevekligt. Men på trettonde hålet fick han en chock, inte underligt när han såg Nicklaus boll i fjärran klättra upp till flaggan. Vad hade hänt?

Minnessten önskvärd

Utslaget på 13:e (520, par 5)) gick oerhört långt men klarade inte den besvärliga mittbunkern med en djup dal till greenen. Efter långt studerande av vinklar i läget seglade bollen spikrakt i en vacker båge och tog mark tjugo meter från greenen och pitchade sig själv till 30 centimeter från pinnen. Birdie. Långvarig applåd.
Från den bunkern har ännu ingen spelare orkat sig upp på greenen på två slag. Klubbrekord för hålet, 185 meter. Sätt upp ett minnesmärke på platsen, ropar man. (Torde vara en överdrift av författaren.)
Nu kom Nicklaus stora spel fram. Med tre birdies och resten par landade han i 18:e koppen på par 72. Naturligtvis ett snopet resultat men en fenomenal finish. Tumba gick in på 78, Tony Lidholm 79 och Nils Elsöe Jensen 80. Jensen hade några utslag men dessemellan en omänsklig otur. De många danskarna tröstade honom med vänliga smil.

4.769 Örebro 6 270 meter, SSS 72
Ett litet olycksfall i arbetet med en miss på ettan tvingade Nicklaus till sju slag! Sen fick Örebro se mästaren spela det stora spelet och göra tre birdies per ronda, totalt 68. Utan missödet hade rekordet (67) stått på 65, sa Ritola Hedjerson 80, Claes Jöhncke 84, Tumba 86. Hål nummer 17 (350 meter, par fyra) gör en dogled till vänster som Nicklaus var betänksam för i blåsten och dessutom var han skrämd från ettan så han tog raka spåret och slog ned 30 meter från pinnen. Slaget mätte alltså cirka 320 meter, det längsta i Sverige, tippade Ritola.

Det här var ett utdrag ur Göran Zachrissons reportage i Svensk Golf nummer 5, 1969. Om du vill läsa om slaget som ”måste vara längsta driven i Europa”, om Jack Nicklaus ”20 knappar att vrida på i sitt handgrepp” för att slå olika typer av golfslag och hur amerikanen höll på att träffa en bil kan man läsa hela reportaget här.


Vi rekommenderar också våra lite mer moderna reportage med Jack Nicklaus:

LÄS MER: Möt världens störste golfare, Jack Nicklaus

LÄS OCKSÅ: Jack Nicklaus – funderar kring golfens framtid


Text: Jesper Johansson • 2020-01-21
TournyttBåstad GKJack NicklausTournytt
Scroll to Top