Kevin Na har blivit anklagad för fusk efter att PGA Tour publicerat en film av hans kollegas slag från bunkern. Foto: Getty images

Tournytt

TV: Ny regelskandal på PGA Tour

Kevin Na hamnade i blåsväder på sociala medier efter att ha lämnat sin boll kvar på green och hoppats på att medspelarens boll skulle träffa den.

Text: Jesper Johansson • 2020-01-20 Uppdaterad 2020-01-20

I helgen spelades The American Express på PGA Tour. Tävlingen spelas på tre olika banor och en av dem är PGA West Stadium Course, ritad av Pete Dye. Banan är kanske mest känd för sin extremt djupa bunker på hål 16. Intill greenen är det en djup ravin innan bollen till slut fastnar i sanden, cirka sex meter under greenytan. Genom åren har vi fått se båda bra och dåliga slag härifrån.

I fredags fick vi se ett av de bättre slagen från sanden. Men det är inte det imponerande bunkerslaget av Russel Knox som skapat en diskussion. Det är hans spelpartner Kevin Nas kommentar när bollen närmar sig hål.

Amerikanen hade nämligen lämnat kvar sin boll intill hålet. När Knox boll närmar sig hålet säger Na tydligt “Träffa bollen, träffa bollen” i vad som verkade vara en vilja att Knox boll skulle träffa Nas boll och därmed stanna närmare hål.

Se här

Diskussionen som följt av slaget är att ”backstopping”, som det kallas, strider mot reglerna. Två spelare får inte komma överens om att en spelares boll ska ligga kvar vid hålet.

Det här är inte första gången detta sker och har blivit en het följetång när situationerna dykt upp. På LPGA-touren hamnade Amy Olson och Ariya Jutanugarn i blåsväder efter att de firat när en av deras bollar stannade upp den andra.

LÄS MER: Norén delad 14:e i Kalifornien

Ännu mer kontroversiellt var när majorvinnaren Jimmy Walker för ett par år sen sa:

“Om du gillar spelaren kan det hända att du lämnar (bollen) för att hjälpa honom”

Varken Kevin Na eller PGA Tour har uttalat sig om händelsen. Däremot har Russell Knox diskuterat det som skedde via Twitter. Twitteranvändaren “Brad Owen” ifrågasatte om det här verkligen hände.
Russell Knox svarade:

Grundfrågan enligt de som ryter ifrån högst mot “backstopping” handlar dock inte om sannolikheten för spelaren som slår slaget att kunna sikta på en medspelares boll och därmed få hjälp med att stanna nära hål, utan om att spelare måste ta sitt ansvar och markera bollen för att skydda fältet eftersom en spelare annars kan få en otillbörlig fördel gentemot resten.

Det här är andra månaden i rad då regeldiskussioner är heta ämnen på PGA Tour. Senast i december skapade Patrick Reeds agerande, när han tog bort sand bakom bollen i ett wasteområde, stor debatt i golfvärlden. Läs mer om det här.Text: Jesper Johansson • 2020-01-20
TournyttGolfreglerKevin NaPGA TourRussell KnoxTournytt
Scroll to Top