De enorma skogsbränderna i Australien gör enorm skada. Foto: Getty images

Välgörenhet

Golfvärlden skänker över miljonen för Australien

En yta större än Island har brunnit upp i Australien. golfvärlden har nu skänkt en stor summa till katastrofarbetet.

Text: Jesper Johansson • 2020-01-13 Uppdaterad 2020-01-13

Inför Sony Open på Hawaii meddelade Cameron Smith och Marc Leishman att de båda planerar att skänka pengar beroende på hur många birdies och eagles de gjorde i tävlingen. Det blev ganska många visar det sig, en av dem vann nämligen tävlingen…

De båda australierna sa inför tävlingen att de skulle skänka 500 dollar per birdie och 1 000 dollar för varje eagle. För Marc Leishman blev totalsumman 8 000 dollar, ungefär 76 000 kronor.

Detta efter de här resultaten:
Rond 1: Fyra birdies
Rond 2: Fyra birdies
Rond 3: Fyra birdies
Rond 4: Två birdies, en eagle

Marc Leishman berättade också inför tävlingen att allt han ska skänka skulle matchas av Begin Again Foundation upp till 5 000 dollar. Så totalsumman av skänkta pengar av Leishman blev alltså ungefär 124 000 kronor.

LÄS MER: Norlander bara fyra slag bakom vinnande Smith

Cameron Smith vann Sony Open. Detta efter att ha besegrat Brendan Steele i särspel. För honom blev summan större än Marc Leishman, i alla fall individuellt. Totalt blev det 21 birdies på Waialae Country Club, vilket innebär 10 500 dollar, ganska precis 100 000 kronor.

Totalt skänker alltså de båda australierna 224 000 kronor till välgörenhetsorganisationer som arbetar med den svåra naturkatastrofen ”Down under”. En väldigt fin summa förstås, men den största segern de bådas inspelade pengar hade var snarare att det startade ett engagemang från andra.

De båda spelarna deltog i höstens Presidents Cup. Det internationella laget i tävlingen mot USA meddelade under söndagen att de också vill bidra. Det genom att skänka 125 000 dollar, 1,2 miljoner kronor.
– Det internationella laget välkomnades av Australien och vi kände oss som hemma och att vi hade en enorm support från invånarna i Australien. Vi hoppas att vårt bidrag kan ha betydelse för Australien och att det inspirerar andra att hjälpa till, säger Ernie els, Internationella lagets kapten, i ett pressmeddelande.

Månaderna med skogsbränder i Australien är bara i sin linda men redan nu har minst 27 människor omkommit av elden och över 1 miljard djur har påverkats, vissa av de arterna är nära utrotning. Totalt har en yta större än hela Island bränts upp av skogsbränderna.


Text: Jesper Johansson • 2020-01-13
TournyttAustralienCameron SmithMarc LeishmanPGA TourPresidents CupTournytt
Rulla till toppen