Sett till tävlingsgolf blir ett år som 2020 knappast bättre. Fullmatat och dramatiskt, precis som vi vill ha det. Foto: Getty images

Tourkalendern 2020

Tourkalendern 2020: Alla viktiga tävlingar – månad för månad

Svårt att välja vilka tävlingar du ska bänka dig framför, eller kanske till och med se på plats? Bara lugn, vi har gjort urvalet åt dig.

Jesper Johansson • 2020-01-03

2020. Nytt år, nya möjligheter. Än så länge har alla chansen att bli årets spelare på touren. Vi kan alla ta tag i träningen och sänka handicapen. Vi har än så länge inte sabbat chanserna att vinna KM.

Men tiden är begränsad.
Om lite drygt 360 dagar ska vi sammanfatta säsongen och se om vi faktiskt lyckades med det vi hoppats på. Oavsett vad det är, om det är att bli bättre på att putta, bli stabilare från tee eller kanske bara att ha roligare på golfbanan – innebär det träning och tidsuppoffringar.

Därför har vi nu sammanställt en kalender med den mest intressanta tävlingen månad för månad. Så att du de resterande helgerna kan fokusera på det som du vill utveckla och förbättra i ditt eget spel.

Vackra Torrey Pines står som värd för Farmers Insurance Open. Foto: Getty images

Januari

Farmers Insurance Open, 23–26 januari

Klassik golfmark, Torrey Pines. Här vann Tiger Woods US Open 2008 med ett brutet ben. Här brukar han också göra sin säsongsdebut. Om det blir så även i år återstår att se. Det var också här Alex Norén var så nära att ta sin första seger på PGA Tour, då han förlorade i särspel mot Jason Day 2018.
Tidig spekulation av vinnare: Xander Schauffele
Amerikanen är säkerheten själv från tee, vilket är ett måste på Torrey Pines södra och norra bana. Smala fairways och snårig ruff gör att man måste hålla bollen i spel för att ha en chans att vinna.
Svenskchans: Låg. Det är just nu oklart hur många svenskar som kommer delta i tävlingen. Kanske kan Alex Norén få revansch? Eller är det Henrik Norlander som ska ta sin första seger på PGA Tour?

LPGA Tour kommer till Royal Adelaide GC i Australien. Foto: Getty Images

Februari

ISPS Handa Women’s Australien Open, 13–16 februari

I februari drar säsongen på LPGA Tour igång på allvar med fem tävlingar i den så kallade ”asiensvängen”. Vi riktar in våra blickar mot ISPS Handa Women’s Australian Open. Tävlingen brukar locka ett starkt startfält och viljan att vinna tidigt på året brukar resultera i fin golf för den som är vaken.
Tidig spekulation av vinnare: Nelly Korda
Amerikanskan vann förra året och den nuvarande världstrean är bevisligen stark när det kommer till stora tävlingar.
Svenskchans: God. Flera svenskor väntas ta plats i tävlingen och bli inte förvånad ifall någon av dem får en kanonstart på säsongen.

Spektakulära hål 17 på TPC Sawgrass kommer förstås ge oss både enastående slag och dråpliga misstag under årets Players Championship. Foto: Getty images

Mars

Players Championship, 12–15 mars

Efter att ha spelats i maj i ett antal år flyttades Players Championship fram till mars i och med förra årets omgörning av PGA Tours spelschema. Även i år spelas tävlingen i årets tredje månad och det här är startskottet på säsongen med de stora tävlingarna. Players Championship är visserligen ingen majortävling (hur mycket PGA Tour än vill att det ska vara just det) men de flesta stora stjärnorna tar sig till TPC Sawgrass för att tävla i PGA Tours största tävling för året och dramatik är nästan en garanti.
Tidig spekulation av vinnare: Tommy Fleetwood
TPC Sawgrass är en bana som kräver bollkontroll. Med små greener och landingsytor gäller det för spelarna att ha koll på grejerna och det har engelsmannen. Att han dessutom är en underskattat skicklig puttare gör inte saken sämre.
Svenskchanser: Goda. Henrik Stenson vann tävlingen 2009, banan är en av hans absoluta favoriter på touren och han har grym koll på hur den ska tacklas. Om han spelar som på Bahamas i december och dessutom har en bra vecka på greenerna kommer han definitivt vara med och slåss i täten. Utöver honom får vi hoppas att han får svensksällskap i fältet av Alex Norén, Jonas Blixt (som bor i Jacksonville och tränar på TPC Sawgrass) och Henrik Norlander.

The Masters på Augusta National är en given TV-helg. Det är bara att bänka sig för att se världens bästa göra upp om den gröna kavajen. Foto: Getty images

April

The Masters, 9–12 april

Hör du signaturmelodin? Ser du azaleorna? Få, om någon annan, tävlingar är väl lika efterlängtade som The Masters på Augusta National. Dels för att det är årets första herrmajor. Dels för att den spelas på denna mytomspunna plats. Men också för att den på många sätt blivit ett slags startskott på golfsäsongen här hemma i Sverige. Ingenting är väl heligt, ingenting är väl ett krav gällande att titta på golf – men The Masters är så nära man kan komma.
Tidig spekulation av vinnare: Tiger Woods
Varför inte? Han vann 2019 och känner till banan bättre än någon annan. Nu handlar det bara om att få till spelet på samma sätt som förra året. Lyckas han med det kommer han förstås bli svårstoppad på hålen ritade av Allister McKenzie.
Svenskchans: Låg. Som det ser ut nu är Henrik Stenson den ende svensken som deltar i årets första herrmajor och även om Stenson med femteplatsen 2018 visade att han kan vara med i toppen i Masters kvarstår att han enligt egen utsago inte riktigt får spelet att funka fullt ut på Augusta National.

Robert Karlsson ska 2020 debutera på den amerikanska seniortouren. Kommer han också ta sin första seniorseger? Foto: Getty images

Maj

Regions Tradition, 7–10 maj

PGA Championship och LPGA Mediheal Championship får ursäkta. I maj ser vi fram emot den första majorn på PGA Tour Champions. Tävlingen spelas på anonyma Greystone Country Club i Alabama men det är inte den som lockar. Det är svenskchansen.
Tidig spekulation av vinnare: Bernhard Langer
Eftersom han alltid vinner… Möjligtvis kan det här också bli en blågul seger eftersom [läs nästa punkt].
Svenskchans: God! Robert Karlsson debuterar på seniortouren i USA 2020 efter att ha tagit sig igenom nålsögat till kval för PGA Tour Champions. Svensken är fortfarande en otroligt skicklig golfare så att han ska prestera på seniortouren finns det inget tvivel om. Kanske kan han till och med vara med och fajtas om en majortitel redan under sitt första år. Varför då inte vinna den första majorn för året?

Juni

Scandinavian Mixed, 11–14 juni

Återigen får majortävlingar ursäkta. US Open på Winged Foot lär förstås bli en kanontävling. Damernas US Open och PGA Championship likaså. Men den tävling vi ser mest fram emot i juni 2020 är Scandinavian Mixed på Bro Hof. Damer och herrar ska spela i samma tävling, mot varandra om samma prispengar. Ett otroligt spännande projekt som ska bli intressant att följa.
Tidig spekulation av vinnare: Alex Norén
Svensken har vunnit på banan tidigare och ses ofta tränandes ute på banan. Så att han ska klara av utmaningarna banan ger är vi inte oroliga över. Det som snarare kan sätta käppar i hjulen är eventuella ojämnheter i hur banan sätts upp för herrarna gentemot damerna.
Svenskchans: Utmärkt! Flera stora svenska golfare kommer att vara på plats för att tävla. Både damer och herrar. Det här kan bli en blågul fest!

Vem tar hem The Claret Jug 2020? Foto: Getty images

Juli

The Open Championship, 16–19 juli

Årets sista herrmajor kommer i år att spelas på Royal St Georges, på den engelska sydostkusten. Som bäddat för publikfest och biljetterna är redan slut. Banan erbjuder genuint spännande linksgolf med dolda utslag, böljande fairways och ett visst mått av förakt från proffsen (vilket brukar innebära att banan har den där härligt oberäkneliga linkskaraktären).
Tidig spekulation av vinnare: Rickie Fowler
Till slut händer det. Rickie Fowler vinner en major. När majorn senast spelades på banan, 2011, slutade amerikanen delad femma. Den här gången vinner han.
Svenskchans: Låg. Royal St Georges är en bit ifrån Royal Troon och Royal Birkdale sett till topografin. Oberäkneliga fairways och greener gör att ett “bra” slag som landar i fariway snabbt kan förpassas till tjockruffen. På grund av detta har Henrik Stenson sagt att banan inte är en av hans favoriter i The Open-rotationen, vilket aldrig är ett gott tecken inför en tävling. Utöver honom och Marcus Kinhult är det i dagsläget oklart vilka fler svenska spelare som kommer att delta.

Kommer OS-golfen bli en lika stor succé som för fyra år sedan när sporten introducerades i olympiska sammanhang? Foto: Getty images

Augusti

Olympiska spelen, 30 juli–2 augusti och 6–9 augusti

2016 gjorde golfen comeback på OS-programmet och det blev omedelbart en succé. Detta trots att många stjärnor avböjde att delta på grund av zika-virus och annat. Till årets olympiad lär suget att delta vara betydligt större. Bland annat har Rory McIlroy och Tiger Woods meddelat att de kommer att delta om de får chansen.
Tidig spekulation av vinnare: Tiger Woods.
Kanske mest för att det vore häftigt om han vann ett OS-guld. Detta lär vara hans enda chans att göra det.
Hinako Shibuno.
Hemmaspelaren som förra året lyckades vinna Womens British Open har därmed bevisat att hon klarar av att spela bra på den stora scenen, även om en olympiad i hemlandet kanske är lite större. Men Shibuno lär lyftas fram av hemmapubliken.
Svenskchans: God. Henrik Stenson slutade som bekant tvåa i Rio de Janeiro. Ny bana och ny världsdel nu, men det begränsade startfältet (60 spelare) innebär att det i själva verket bara är runt 20-30 stycken som realistiskt sett kommer konkurrera om medaljerna och i den gruppen finns absolut Stenson. På damsidan bör det enligt samma resonemang finnas skapliga chanser för exempelvis Anna Nordqvist om hon hittar tillbaka till den höga högstanivå vi vet att hon besitter.

September

Ryder Cup, 25–27 september

Den älskade lagtävlingen är äntligen tillbaka. Europa är regerande mästare efter en mäktig uppvisning på Le Golf National utanför Paris. Årets upplaga spelas därmed i USA och spelplats är Whistling Straits, Wisconsin. Historiskt brukar hemmalaget ha en fördel. Kommer det vara så även i år? I slutet av september vet vi.
Tidig spekulation av vinnare: USA.
Hemmalag innebär hemmapublik och möjligheten att anpassa banan efter sitt eget spel. De två faktorerna brukar väga tungt i Ryder Cup-sammanhang.
Svenskchans: Att någon svensk är med – god. Henrik Stenson lär vara given om han håller sig skadefri, antingen genom att kvala in eller som kaptensval. Alex Norén gjorde det bra förra gången den gamla och nya världen möttes i Paris 2018. Men han och övriga potentiella svenskdeltagare Marcus Kinhult, Sebastian Söderberg och Alexander Björk kommer behöva ha ett riktigt bra år fram till sista kvalifikationsdag och kan inte förlita sig på att få ett av Padraíg Harringtons kaptensval.

Rory McIlroy är regerande mästare i WGC-HSBC Champions. Kan han försvara titeln? Vi tror det. Foto: Getty images

Oktober

WGC-HSBC Champions, 29 oktober–1 november

Okej. Det här är kanske ingen tävling som man behöver ta ledigt för. TV-tiderna är mitt i natten svensk tid. Men i brist på annat får det bli den här tävlingen vi ser fram emot mest i oktober 2020. Startfältet brukar vara starkt, så det är ju ett plus.
Tidig spekulation av vinnare: Rory McIlroy
Nordirländaren vann tävlingen 2019 och har därmed presterat på banan tidigare. Att han dessutom är en av världens absolut bästa spelare ger kanske lite mer tyngd till tipset.
Svenskchans: Medel. Henrik Stenson har spelat bra i tävlingen tidigare. 2017 blev han delad tvåa. Samma placering blev det 2016.

I november ska Race to Dubai avgöras på Jumeirah Golf Estates. Foto: Getty images

November

DP World Tour Championship, 19–22 november

European Tour-finalen är ett härligt avslut på golfåret. På välritade Jumeirah Golf Estates Earth Course brukar dramatik vara en garanti.
Tidig spekulation av vinnare: Rory McIlroy
Banan spelas långt, vilket brukar vara en fördel för nordirländaren som är en av världens absolut bästa spelare med drivern. Om han har en bra vecka på greenerna kan han vinna överallt. Så även i Dubai.
Svenskchans: Medel. Startfältet är litet, vilket gör att alla som är med har en chans att vinna. Frågan är snarare hur många svenskar som kommer att kvala in till finalen. 2019 var det endast Marcus Kinhult och Henrik Stenson.

December

Golfledigt

PGA Tour-schemat för kommande säsong är förstås inte publicerat ännu. Historiskt brukar Tiger Woods tävling på Bahamas spelas i årets sista månad och om den gör det även i år återstår att se. Utöver den är det mestadels jippotävlingar som avgörs i december, vilket kanske inte är värt att boka upp en TV-helg för…


Scroll to Top