European Tour Qualifying School Final Stage – Day 1

Tournytt

Svenskens udda karriärsval fortsätter?

LUMINE. Om Philip Eriksson inte tar sig in på European Tour kan nästa steg i karriären vara den japanska touren.

Jesper Johansson • 2019-11-19

En fin juniorkarriär, ett första steg på Swedish Golf Tour. Därefter vidare till Nordic Golf League, Challenge Tour och sedan Euroepan Tour. Vägen till golfens finrum är slingrande, lång och inte för alla.

Med tuff konkurrens är det inte helt lätt att försörja sig som aspirerande golfproffs. Men det finns andra sätt att skapa en karriär. Fråga bara Philip Eriksson, som är en av sex svenskar som är kvar i veckans ET-kval. Upplänningen spelar nämligen till vardags på Sunshine Tour i Sydafrika och efter en framgångsrik säsong och seger på den afrikanska touren fick han också en plats i veckans finalkval på Lumine, en bit söder om Barcelona.

Efter de första fyra varven lyckades Eriksson ta sig förbi det första hindret på vägen mot en topp 25-placering och en biljett till European Tour.

Men med en något svagare femterond (ett över par) berättar Philip Eriksson att framtiden kanske inte alls är i Europa. Framtiden kanske inte heller är i Afrika. Nej, nästa steg i karriären kan vara via – Japan.

”Hade inte kunnat be om så mycket mer”

Med sin femteplats på Sunshine Tours Order of Merit fick Eriksson nämligen en startplats i det sista av fyra steg i kvalet till japanska proffstouren.
– Vi får se om jag åker dit. Gör jag det innebär det att jag måste hoppa över tävlingen på Mauritius som räknas både på Sunshine Tour och European Tour. Men vi får se.
– Japan har en jättebra tour med många. Världsrankingpoäng. Det finns många bra saker som man kan spela till sig där och jättemycket prispengar. Så det är en väldigt bra tour. Den är väl strax under eller kanske till och med likvärdig med European Tour på så sätt, säger Eriksson till Svensk Golf.

Det som avgör om Eriksson styr kosan österut är den slutgiltiga placeringen i veckans kval. Beroende på vilken kategori han lyckas spela till sig kan det vara så att Japan får vänta. Oavsett har han klarat det första hindret – pappersarbetet.
– Det visade sig att man måste ha en godeman i Japan. Och det har varit en hel del strul att anmäla sig till kvalet med japanska formulär och så. Men det gick till slut. Kanske åker jag dit framöver.


Scroll to Top